Külföld

Egy százalék kezében a világ vagyonának fele

Tovább mélyült a szakadék a szegények és a gazdagok között

Tavaly a világ vagyonának 48 százaléka volt a leggazdagabb 1 százalék tulajdonában, míg öt éve ez még 44 százalék volt- közölte az Oxfam. A legszegényebb 80 százaléknak a Föld vagyonának 5,5 százaléka jut.  

Ha ez a folyamat folytatódik, 2016-ra az 1 százaléké lesz a Föld több mint fele– közölte a világ 94 országában dolgozó, 17 szervezetet tömörítő brit NGO, amely jelentését a szerdán kezdődő davosi világgazdasági fórum elé időzítette.

Az egyenlőtlenség megdöbbentő mértéket ölt a világban - fogalmazott közleményében Winnie Byanyima, az Oxfam igazgatója, a davosi fórum társelnöke. A leggazdagabbak és a többiek közötti szakadék egyre nagyobb lesz, és ez hátráltatja a szegénység elleni globális harcot - mutatott rá

Kilencből egy embernek nem jut elég ennivaló, és több mint egymilliárd ember még mindig kevesebb mint napi 1,25 dollárból tengődik. "Valóban olyan világban akarunk élni, amelyben egy százaléknak több van, mint a többinek együttvéve?" - tette fel a kérdést.

A világ dollármilliárdosai ötödének vannak érdekeltségei a pénzügyi és a biztosítási szektorban - írták. Az ő vagyonuk 11 százalékkal gyarapodott a tavalyi évben - derült ki a jelentésből. A gyógyszeriparban és az egészségügyi szektorban tevékenykedő milliárdosok vagyona még nagyobb mértékben, 47 százalékkal bővült.

A csoport az adóelkerülés elleni fellépést, az ingyenes közszolgáltatásokba való jelentősebb beruházást és adóreformot szorgalmaz a problémák kezelésére.