Külföld

Egy korty friss levegő

A légszennyezés miatt egyre több nagyvárosban árulnak palackozott levegőt

Az egyre növekvő légszennyezettség egyre több nagyvárosban bukkannak fel a levegőárusok – a gyárak és a közlekedés által kibocsátott szmog világszerte körülbelül hétmillió halálos áldozatot követel évente.  

A probléma leginkább a viharos gyorsasággal fejlődő Kína és India városait érinti, ebben a két országban körülbelül hárommillióan halnak meg minden évben a szmog által okozott betegségek következtében. Az üzletemberek gyorsan megtalálták a kínálkozó piaci rést: a városi szmogban fuldoklóknak pénzért kínálják a friss hegyi levegőt. Elsőre egy rossz viccnek hangzik az akció, de a valóságban ezzel is a levegő tisztaságának fontosságára próbálják felhívni a figyelmet – miközben alaposan meg is kérik az árát. Egy üveg kanadai hegyi levegő csaknem hétezer forintnak megfelelő összegbe kerül – ennyiért a vevő százhatvan szippantásnyi lélegzethez juthat. Az albertai cég igazgatója eredetileg vicces ajándéktárgynak szánta a palackozott levegőt, de csakhamar rádöbbent, hogy Indiában és Kínában a termékének valódi piaca is van: szerinte a szennyezett levegőjű városokban akadnak olyanok, akik máshogy nem is tudják megtapasztalni, milyen tiszta levegőt lélegezni. Nem csupán a kanadai cég foglalkozik levegőkereskedéssel: egy másik vállalat az angol dombságokon gyűjt eladásra szánt levegőt. Az orvosok szerint nincs különösebb egészségügyi haszna a palackozott levegő fogyasztásának – sokan támadják is az ezzel foglalkozó cégeket, és szélhámossággal vádolják őket. A brit Aethear alapítója, Leo De Watts szerint a legtöbben dísztárgynak veszik a levegőt, de szerinte ezzel is fel lehet hívni a figyelmet a környezet védelmére – egy-egy palack friss levegő a nappaliban figyelmeztetheti az embereket arra, hogy van, ahol nem mindenki jut szabadon lélegzethez.  

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom