Külföld

Egy afgánt köröznek a calais-i erőszak ügyében

Az afgán és eritreai migránsok vascsövekkel estek egymásnak, öt embert meglőttek

A hatóságok köröznek egy afgánt az észak-franciaországi Calais-ban csütörtökön történt, migránsok között kirobbant verekedés miatt - tudatta pénteken egy rendőrségi forrás.

Az afgán és eritreai migránsok összetűzéseiben 21-en megsérültek, több helyszínen, öt embert meglőttek. Négy eritreai fiatalember - 16-18 éves - súlyos lőtt sebekkel kórházba került, nyaki, mellkasi, altesti és gerinc sebesülésekkel, állapotuk életveszélyes.
A körözött 37 éves afgánt azzal gyanúsítják, hogy ő lőtt rá az eritreaiakra egy melegedőközpontnál, ahol délben ételt osztottak.  
A prefektúra szerint a verekedés mintegy száz, kövekkel és rudakkal felszerelt ember között tört ki ott, ahol másfél évvel ezelőtt a városban felszámolták a hatóságok a dzsungelnek is nevezett tábort, és ahol a 2015-ös menekültválság fellángolása mintegy 8 ezer migráns gyűlt össze. Az összetűzések csütörtök délután és este történtek.
Gérard Collomb belügyminiszter, aki a helyszínre utazott, elítélte a történteket. Azt mondta, hogy soha nem látott mértékű, rendkívül súlyos erőszak történt.
Tavaly július elseje óta ez a legsúlyosabb etnikumközi verekedés. Az akkori tömeges összetűzésnek 16 sérültje volt, egy súlyos. Egy további verekedés tavaly november 25-én tört ki két afgán csoport között. Akkor öten sérültek meg.
A segélyszervezetek szerint Calais-ban jelenleg mintegy nyolcszáz migráns él, míg a hatóságok szerint 550-600.