Külföld

EP-képviselők nyomásgyakorlásra kérnek uniós vezetőket az ukrán nyelvtörvény miatt

A Velencei Bizottség jelentését követően sem látszik elmozdulás

EP-képviselők az Ukrajnában élő kisebbségek védelmére, az ukrán oktatási törvény jogszűkítő folyamatára hívták fel uniós vezetők figyelmét és arra kérték őket, gyakoroljanak nyomást az ukrán kormányzatra a kérdés mielőbbi rendezése érdekében - közölte Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője.

A képviselő arról tájékoztatott, hogy kezdeményezésére az Európai Parlament (EP) magyar, román, szlovák, bolgár és lengyel képviselői az ukrán oktatási törvény ügyében közös levelet írtak Antonio Tajaninak, az EP elnökének, Federica Mogherininek, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, valamint Johannes Hahnnak, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosnak.

A képviselők az illetékes uniós vezetőit arra kérték, hogy kísérjék figyelemmel, miként hajtja végre az ukrán kormány a Velencei Bizottság javaslatait az oktatási törvényt illetően, illetve a kétoldalú és nemzetközi kapcsolataik révén gyakoroljanak nyomást az ukrán vezetőségre a kérdés mielőbbi rendezése érdekében. 

A néppárti politikus a levél kapcsán kijelentette, annak ellenére, hogy minden fél a Velencei Bizottság véleményét várta és az ukrán elnök is kijelentette, hogy végre fogják hajtani azt, két hónap elteltével sem látszik semmilyen előremozdulás az ügyben. Reményét fejezte ki, hogy az uniós vezetők befolyása hatásos lesz, és az ukrán fél teljes körűen végrehajtja az ajánlásban foglaltakat.

A Petro Porosenko elnök által 2017. szeptember 25-én aláírt új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke miatt több szomszédos ország is tiltakozott, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország. A jogszabály ezen része - amely 2020 szeptemberétől lépne hatályba - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megvalósítása mellett a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól kezdve minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

A Velencei Bizottság decemberben nyilvánosságra hozott javaslataiban felszólította az ukrán hatóságokat, hogy a kisebbségekkel egyeztetve hajtsanak végre rájuk vonatkozó reformokat, illetve a 7. cikkben foglaltakról megállapította, hogy az visszalépést jelent a jelenlegi állapothoz képest. A bizottság szakértői a törvény jogszűkítő volta mellett foglaltak állást és megoldásként a 7. cikk módosítását javasolták egy kiegyensúlyozottabb és pontosabban megszövegezett változattal.