Külföld

ENSZ: Washington ne válassza el az illegálisan érkező gyerekeket a szüleiktől!

Tavaly október óta több száz gyermeket és csecsemőt szakítottak el a családjától az amerikai hatóságok

Felszólította kedden az amerikai kormányt az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala, hogy azonnal vessen véget annak a gyakorlatnak, amelynek során a déli hátárán átlépő illegális bevándorló családok tagjait a hatóságok őrizetbe veszik és a gyerekeket elválasztják a szüleiktől.

Ravina Shamdasani szóvivő genfi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: gyerekeket soha nem szabad őrizetbe venni a maguk vagy szüleik migrációs státuszához kapcsolódó okokból. Az őrizetbe vétel soha nem szolgálja a gyermekek érdekeit, sőt minden esetben a gyermekek jogainak megsértésének tekinthető.

Az ENSZ-szóvivő kifogásolta, hogy az amerikai hatóságok néhány családdal szemben "zéró toleranciával" lépnek fel. Hozzátette: a családtagok szétválasztásának gyakorlata önkényes és törvénytelen beavatkozás, és a gyermekek jogainak súlyos megsértése. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok a világon az egyetlen ország, amely nem ratifikálta a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezményt. 

Az Egyesült Államoknak véget kell vetnie annak, hogy bűncselekményként kezel olyan cselekedeteket, amelyek legfeljebb szabálysértéseknek tekinthetők - tette hozzá Shamdasani.

A legtöbben Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból próbálnak illegálisan bejutni az Egyesült Államok területére a mexikói határszakaszon. Ezekből az országokból az erőszak miatt menekülnek az emberek, és így nemzetközi védelem illetné meg őket - mondta William Spindler, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

Az ENSZ adatai szerint tavaly október óta több száz gyermeket és csecsemőt szakítottak el a családjától az amerikai hatóságok. A szülők között vannak illegális bevándorlók és menedékkérők is.