Külföld

ENSZ: Több mint tízmillió afgán szenved súlyos hiányt élelemben

Lanzer rámutatott: még ha a 17 éve tartó konfliktus véget is érne, az országot sújtó problémák nem szűnnének meg azonnal

Mintegy 13,5 millió ember szenved súlyos hiányt élelemben a 17 éve háború sújtotta Afganisztánban - közölte szerdán az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA).

A misszió helyettes vezetője, Toby Lanzer hangsúlyozta: az érintettek közül sokak csak napi egy étkezést engedhetnek meg maguknak a mintegy 34 millió lakosú közép-ázsiai országban. 

Az ENSZ 5 kategória alapján határozza meg az élelmiszerhiány súlyosságát. Az 5. a legsúlyosabb, ami éhínséget jelent.

Lanzer közölte: a világszervezet csaknem 10 millió afgánt sorolt a 3. kategóriába, további 3,6 milliót pedig a negyedikbe.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) 5,5 millió embernek nyújtott segítséget tavaly, idén pedig 4,5 milliót tervez segélyekben részesíteni. Ennek a célnak az eléréséhez az ENSZ 612 millió dollárt (172 milliárd forintot) kért nemzetközi donoroktól.

Lanzer azzal a kéréssel fordult a donorországokhoz, hogy minél korábban nyújtsanak anyagi támogatást a világszervezetnek, mert minél többet kell várni a pénzügyi forrásokra, annál nehezebb lesz megoldást találni az élelmezési problémára, és a legrosszabb esetben emberek fognak meghalni.

Lanzer rámutatott: még ha a 17 éve tartó konfliktus véget is érne, az országot sújtó problémák nem szűnnének meg azonnal. "Amikor beköszönt a béke, elindul az igazi háború" - mondta, utalva a súlyos szegénységre Afganisztánban. Elmondása szerint ugyanis az afgán lakosság 54 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. "Ezek az emberek itt nem élnek, hanem túlélnek" - hangsúlyozta.