Külföld

Dzsihadisták lőhették az ENSZ segélykonvoját

Lóg a levegőben a szíriai tűzszünet

Mindenki a másik oldalt vádolja az ENSZ segélykonvojának szíriai megtámadása miatt, kérdés, hogy ez nem ürügy-e az Amerika és Oroszország által gründolt tűzszünet be nem tartására.

Újra asztalhoz ült tegnap John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a megbeszélésről lapzártánkig csak annyi szivárgott ki, hogy az ENSZ-konvoj megtámadása meghatározó pontja a napirendnek. Mint ismeretes a világszervezet Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légi csapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova hetvennyolcezer ember számára vitt élelmiszert. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége tegnap közölte, a támadásban nagyjából húszan vesztették életüket.

Washington és a felkelők „civil” jogsegélyszervezet azonnal a szíriai kormányerőket vádolta meg a támadással, azonban a Pentagon az eddigi gyakorlattal szemben meg sem próbálta valamilyen légi felvétellel igazolni állítását. Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra. Konasenkov szerint a járműoszlopot orosz megfigyelő drónok kísérték Aleppóig, és addig minden rendben zajlott. Az út további részét azonban már nem figyelték meg drónokkal, hiszen az nem „fért” volna bele a korábbi amerikai–orosz tűzszüneti megállapodásba. „A konvoj további sorsáról csak azok a fegyveresek tudhatnak, akik a térséget ellenőrzik” – hangsúlyozta Kona­senkov. A tűzcsapás ugyanis a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben történt. Ez az a szervezet, amely egyébként az amerikai–orosz vita középpontjában is áll, Washington szerint most már csak „rendes” felkelőkről van szó, Moszkvában ellenben úgy látják, hogy a névváltás nem több egyszerű átverésnél.

Így vagy úgy, az biztosnak látszik, hogy a múlt heti amerikai–orosz megállapodás egyelőre csak papíron létezik – Washington a moszkvai követelés ellenére magát a megállapodást sem hajlandó nyilvánosságra hozni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom