Külföld

Dzsihadista toborzót fogtak Berlinben

Orvost tartózattak le

Letartóztattak szerdán Berlinben egy német orvost, aki a hatóságok gyanúja szerint rávett egy szellemileg korlátozott, lelkileg labilis német fiatalembert, hogy csatlakozzon a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezethez. A fiatalember öngyilkos merényletet hajtott végre Irakban az IÁ szolgálatában.

A 33 éves német orvost különleges rendőri egységek bevetésével tartóztatták le berlini lakásában, ahol egyebek között lefoglaltak egy lőfegyverhez használatos távcsövet, irományokat, mobiltelefonokat és elektronikus adathordozókat - áll az eljárást irányító karlsruhei ügyészség és a baden-württembergi tartományi bűnügyi hivatal (LKA) közös közleményében, amely szerint további három helyszínen is házkutatást tartottak.
Az orvost súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják. Az eddig feltárt adatok szerint korábbi lakóhelyén, a baden-württembergi Freiburgban a befolyása alá vont egy 24 éves helyi fiatalembert, "szalafista-dzsihadista" videók révén radikalizálta őt, "katonai használati eszközöket" szerzett neki és anyagilag támogatta, majd 2014 októberében vásárolt neki egy egy útra szóló repülőjegyet, amellyel a fiatalember elindult a szíriai-iraki határvidékre, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz.
A dzsihadisták szolgálatába csábított fiatalember 2015. május 18-án öngyilkos merényletet hajtott végre a Beidzsi nevű észak-iraki városnál, legkevesebb 12 iraki katonát rántva magával a halálba. 
Az IÁ által akkor közölt adatok szerint a terrorista szervezetben a Abu Mohamed harci nevet viselte és a Beidzsinél működő olajfinomítónál, az ország legnagyobb ilyen létesítményénél robbantotta fel magát az iraki biztonsági erők egy harckocsija előtt.
A karlsruhei ügyészség és a baden-württembergi LKA közleménye szerint az IÁ öngyilkos merénylőjévé tett német állampolgár szellemi képességei korlátozottak voltak, könnyen befolyásolható volt és ezért gondozás alatt állt. A hatóságok vizsgálják, vajon a gyanúsított tudatosan a fiatalember lelki labilitása miatt törekedett-e beszervezésére.