Külföld

Drámai videó az észak-koreai katona szökéséről

A férfit menekülés közben a vállán és a könyökén találták el, két liter vért veszíthetett, de túlélte

Videón látható annak az észak-koreai katonának a szökése, aki az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónában, a világ egyik legszigorúbban őrzött határán jutott át. A katonának sikerült átszöknie a déli oldalra, miközben a katonatársai lőttek rá, sőt, el is találták. A sérült szökevényt az ENSZ helikopterén kórházba szállították.

Objektum doboz

A szökevény katona Panmunjon faluban hagyta ott az őrhelyét és szaladt át a határon, mire a többi katona tüzet nyitott rá. A déli katonák hallották a lövéseket, majd 50 méterre a határtól találták meg a katonát, akit menekülés közben a vállán és a könyökén találtak el. A szökevényt lövés érte, de szerencséjére már annyira mélyen a demilitarizált övezetben omlott össze, hogy oda már nem mertek utánamenni az észak-koreai katonák. Legalább négy lövés érte a rá kilőtt negyvenből. Két liter vért is veszíthetett. 

A déliek csak kúszva merték megközelíteni a szökevény északi katonát, nehogy őket is meglőjék. A dél-koreai hadügyminisztérium közleménye szerint nem volt lövésváltás az északi és déli katonák között. A sérült szökevényt az ENSZ helikopterén kórházba szállították. 

A felépülőben lévő férfi  továbbra is kórházban van. A 24 éves katona ügyében az ENSZ parancsnoksága tárgyalni akar az észak-koreai féllel, a 64 éve érvényes fegyverszüneti megállapodás megsértéséért. Igaz, Dél-Korea szerint az északi oldal ezt rendszeresen megteszi.

A katona idén már a harmadik, aki átszökött Dél-Koreába az aknákkal teli határszakaszon.

A katona szökése rendkívüli, nemcsak azért, mert túlélte, hanem azért is, hogy egyáltalán megpróbálta. Az Észak-Koreából szökni próbálók túlnyomó többségének eszébe se jut az 1953 óta szigorúan védett, 250 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, szögesdróttal és aknákkal beszórt demilitarizált zónán keresztül délre szökni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom