Külföld

Drákói szigort ígér David Cameron

Az Egyesült Királyság májustól becsukná az összes kiskaput, ami az országba vonzotta a munkavállalási céllal betelepülőket

Maratoni bevándorlásellenes kampányba kezdett David Cameron brit kormányfő, aki tovább szigorítaná országa szociális ellátórendszerének eddigi mechanizmusait is.

Cameron 20150120
Teljes foglalkoztatottságot! – kormányzati szlogen a miniszterelnök ipswichi beszédén (Fotó: Reuters - Suzanne Plunkett)

Még tovább kell szigorítani az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását, mert az eddig elért eredmények nem elégségesek – mondta tegnap a brit miniszterelnök Ipswich városában.

David Cameron, aki ezekben a hetekben előadás-sorozaton ismerteti a kormányzó Konzervatív Párt programját a májusi parlamenti választások utáni törvényhozási időszakra, a kelet-angliai településen tartott tegnapi beszédében kijelentette: a konzervatívok célja a teljes foglalkoztatottság elérése, de ehhez a bevándorlás megfelelő ellenőrzése szükséges.

Cameron szerint olyan „robusztus” rendszert kell kialakítani, amely megakadályozza, hogy az uniós tagállamokból érkező munkavállalók visszaéljenek a brit szociális ellátórendszerrel. Ebben történt némi haladás, de nem annyi, amennyit szeretnék – tette hozzá.

Az unión kívüli országokból érkező bevándorlók számát sikerült csökkenteni, ám a Nagy-Britanniába munkavállalási céllal betelepülő külföldi EU-állampolgárok száma emelkedett, részben azért, mert a brit gazdaságban rengeteg új munkahely jött létre – mondta a brit miniszterelnök.

Cameron kijelentette: ha a május 7-i választások után is ő lesz a brit miniszterelnök, kormánya az elképzelhető legszigorúbb szabályozást vezeti be a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában.

A kormányfő az egyes részleteiben már korábban ismertetett tervek közül kiemelte, hogy azok az EU-bevándorlók, akik érkezésük után kezdenek munkát keresni Nagy-Britanniában, a jövőben nem igényelhetnek munkanélküliségi ellátást az álláskeresés időszakára. Azoknak, akik hat hónap után sem találnak munkát, el kell hagyniuk Nagy-Britanniát, azoknak pedig, akik elhelyezkedtek, négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és társadalombiztosítási járulékot fizetniük, mielőtt a munkavállaláshoz kapcsolódó szociális kedvezmények teljes körét igénybe vehetnék.

Mindemellett azok a külföldi EU-munkavállalók, akik családjuk nélkül érkeznek Nagy-Britanniába, a jövőben nem vehetnek fel családi pótlékot és egyéb juttatásokat más uniós országokban élő gyermekeik után. Ha ilyen juttatásokra igényt tartanak, akkor az egész családnak életvitelszerűen az országban kell tartózkodnia; az nem lesz lehetséges, hogy a munkavállaló felveszi a brit családi pótlékot, és azt átutalja otthon élő családjának – hangsúlyozta hétfői beszédében a brit kormányfő.

Cameron két éve bejelentette, hogy ha pártja kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit uniós tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az uniós államokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna, és a brit választók ezeknek a tárgyalásoknak az eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom