Külföld

Donald Trump proklamációt írt alá a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben, ez alatt amerikai tisztségviselők konzultációkat folytatnak majd a mexikói kormány képvelőivel

Donald Trump amerikai elnök proklamációt írt alá pénteken a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról. 

A döntés értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt. Csakis azok folyamodhatnak menedékért, akik törvényesen, a kijelölt határátkelőhelyeken nyújtják be kérelmüket. 

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben, ez alatt amerikai tisztségviselők konzultációkat folytatnak majd a mexikói kormány képvelőivel a menedék- és migránskérdésről. 

A péntektől érvénybe lépő rendelkezés nem visszamenőleges hatályú. A várható új rendelkezésről már csütörtök este közös közleményt adott ki Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője.

A közlemény kiemelte: az elnöknek megvan a jogköre ahhoz, hogy "felfüggessze idegenek belépését" az országba és a bevándorlási és állampolgársági törvény értelmében bevezessen "bármilyen korlátozást, amit szükségesnek ítél" az amerikai nemzeti érdekek megvédése érdekében. 

Egyes jogvédő szervezetek, így az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) már csütörtökön este tiltakozott a szigorítás ellen.

Folytatja útját a karaván az Egyesült Államok felé

Milton Benitez szerint a döntést csütörtök este hozták a mexikóvárosi stadionban, ahol az illegális bevándorlók az utóbbi napokat töltötték. A hozzávetőleg ötezer fős migránskaraván a hosszabb, de biztonságosabb utat választja az észak-mexikói Tijuana városa irányába.

A döntés röviddel azt követően született, hogy képviselőik felkeresték az ENSZ mexikóvárosi irodáját, hogy buszokat kérjenek az embereknek. Arra hivatkoztak, hogy az út hátralévő része túl veszélyes, és túl hideg van, hogy gyalogoljanak vagy stoppoljanak.

Milton Benitez az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: a világszervezet tisztségviselői felajánlották a nők és gyermekek elszállítását, de ők továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenkit elvigyenek buszokkal az amerikai határhoz. Az ENSZ egyelőre nem reagált megkeresésekre, hogy megerősítse ezeket az értesüléseket.

Roberto Valdovinos, aki kapcsolattartóként szolgál a migránsok és a sajtó között, közölte: péntek reggel egy 750 fős csoport már elhagyta a mexikóvárosi stadiont, és elindult az Egyesült Államok felé. 

Az útra kelők egyike, a 37 éves hondurasi Eddy Rivera arról számolt be, hogy nem bírt tovább maradni a sportlétesítményben. "Mindannyian megelégeltük a hideget, a nedvességet. El akarunk menni, el kell jutnunk Tijuanába" - szögezte le a mezőgazdasági munkásként dolgozó Rivera.

A mexikói hatóságok adatai szerint 4841 embert regisztráltak, közülük 1726 gyerek, 310 öt éven aluli. Többségük a hatóságok szerint elutasította Mexikó ajánlatát, hogy maradjanak az országban, és csak kevesen voltak hajlandóak hazatérni. A karaván döntő többsége Hondurasból indult, de vannak köztük salvadoriak, guatemalaiak és nicaraguaiak is.

Mexikóváros körülbelül 1000 kilométerre fekszik az amerikai határ legközelebbi pontjától, a texasi McAllentől.

Donald Trump amerikai elnök proklamációt írt alá pénteken, amelynek értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt.

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben.