Külföld

Dollármilliókkal szökött meg Moszulból az ISIS öt harcosa

Középkori mészárláshoz hasonlította Moszul ostromát az orosz külügyi szóvivő

A szélsőségesek által elrabolt dollármilliókkal és a fegyvereseknek járó zsolddal szökött meg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet öt harcosa Moszulból - közölte szombaton egy helyi televízió.

Az asz-Szumaríja pánarab televízió értesülése szerint a szökevények között van Abu al-Bara al-Kahtáni, aki Moszulban a kivégzésekért volt felelős. A tévécsatorna úgy tudja, hogy az Iszlám Állam hajszát indított az öt ember kézre kerítésére, hogy "elszámoljanak" velük. Feltételezések szerint a dezertőrök a szomszédos Szíria irányába indultak. 

Középkori mészárláshoz hasonlította Moszul ostromát az orosz külügyi szóvivő
Középkori mészárlássá változott a 21. század vezető hatalmai által Moszul felszabadítására indított terrorelhárító művelet, amelyet elsősorban a polgári lakosság szenved meg - állította Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnapi Facebook-bejegyzésében. Zaharova szerint Moszul lakossága tömegesen pusztul mind az Iszlám Állam terroristái, mind az ellenük harcoló, az Egyesült Államok vezette koalíció "jóvoltából". A diplomata úgy vélekedett, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja a civilek módszeres evakuálásának a hiánya. Rámutatott, hogy Moszul környékén nem alakítottak ki humanitárius folyosókat. Az orosz szóvivő ugyanakkor kifogásolta, hogy a Moszul környékén indított hadműveleteket a koalíció a "teljes tájékoztatási blokád" körülményei között folytatja, és nem szolgáltat hiteles információt arról, hogy mi történik. Zaharova szerint nem világos, hogy a koalíciós erők előrenyomulnak-e avagy visszavonulnak, hatékony-e az alkalmazott taktika, mekkorák a veszteségek, és hány bevetésen vettek részt a harci repülőgépek. 

Az iraki hatóságok október 17-én indítottak ostromot az Iszlám Állam fellegvárának, Moszulnak a visszafoglalására. A harcokban részt vesznek a kurd erők és a nemzetközi terrorellenes szövetség. Moszul, Irak második legnagyobb városa, ahol mintegy 1,3 millió ember él két éve a szélsőségesek megszállása alatt.

Óvodát bombázott a szíriai rezsim

Legalább hat gyerek életét vesztette a szíriai rezsim légicsapásában a Damaszkuszhoz közeli Haraszta egyik óvodájában vasárnap - közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Az ellenzéki fegyveresek ellenőrizte területen álló intézmény bombázásában 17-en megsebesültek, többségükben gyerekek.

Az AFP francia hírügynökség fotósa egy rögtönzött kórházban egy összevérzett arcú, megszaggatott ruhájú kislány testét látta egy ágyra kiterítve. Az óvoda padlóján vérnyomok emlékeztettek a légicsapásra.

Haraszta az ellenzékiek egyik fellegvárának tartott Kelet-Gúta térségében található. A területet Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege rendszeresen támadja vadászrepülőkkel és tüzérségi eszközökkel. Az OSDH közölte, hogy a szomszédos Dúma városában legalább négy civil vesztette életét a rezsim légicsapásaiban.