Külföld

Deutsch Tamás: Újabb politikai nyomásgyakorlást tervez Brüsszel

„Az EP a jogállamiság legalapvetőbb elveit figyelmen kívül hagyva fogadott el egy olyan tervezetet, mely egy tisztázatlan eljárási rendszert hoz létre”

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző és költségvetési bizottsága szavazott a tagállamokban a jogállamiság tekintében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén az unió költségvetésének védelméről szóló jelentéstervezetről. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint a testület a jogállamiság legalapvetőbb elveit figyelmen kívül hagyva fogadott el egy olyan tervezetet, mely tisztázatlan eljárási rendszert hoz létre.

Az Európai Bizottság által javasolt jogszabálytervezettel kapcsolatban több tagállam és az Európai Tanács jogi szolgálata is súlyos kifogásokkal élt. A Tanács jogi szolgálata az Európai Bizottságot a javaslat visszavonására és egy új tervezet készítésére kérte fel, ugyanis azt az Európai Unió Alapszerződésével ellentétesnek találta.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a szavazást követően rámutatott: az EP a jogállamiság legalapvetőbb elveit figyelmen kívül hagyva fogadott el egy olyan tervezetett, mely egy tisztázatlan eljárási rendszert hoz létre és a tagállamok uniós forrásainak megvonását célozza az alapszerződés rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyásával. Így tehát a jogiállamiság védelemének jelszavával a nyílt politikai nyomásgyakorlásrendszerét akarja Brüsszel létrehozni  - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

A parlamenti bizottságok egy olyan jelentéstervezetet fogadtak el, mely egy bürokratikus, működésképtelen, minden normativitást nélkülöző "gumijogszabályt" hoz létre, a kötelezettségszegési eljárások és a 7-es cikkely szerinti eljárás meglévő rendszerével párhuzamos, de a jogállamisági elvekkel összeegyeztethetetlen új eszköz - mutat rá Deutsch Tamás közleményében, hozzátéve: a javaslat alapján a rendelet alkalmazható lenne olyan esetekben is, amikor egy tagállam adópolitikája, adórendszere nem tetszik Brüsszelnek. Így annak ellenére, hogy az adópolitika kizárólagos tagállami hatáskör, a rendelet a közösségi források megvonását vonhatja maga után.

Deutsch nehezményezi, hogy a tervezet azt sem határozza meg, hogy az elvonás milyen támogatásokat érintene és pontosan milyen pénzügyi következményekkel járna. Nem tisztázza azt sem, hogy pontosan milyen esetben indulhat ilyen, az Unió pénzügyi érdekeit védő eljárás, illetve ki rendelkezik a kezdeményezés jogával, valamint ki dönt arról, hogy mely tagállamok ellen és milyen esetben és mértékben alkalmazhatják ezt az új eszközt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom