Külföld

Deli Andor: Nem csomag többé a mobilitási csomag!

Az EP közlekedési bizottsága elutasította a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló javaslatot

„Nem érték el céljaikat a nyugat-európai balliberális politikusok és szakszervezetek, nem csomag többé a mobilitási csomag. A kelet-európai fuvarozók számára kedvező döntés született csütörtökön a közlekedési szakbizottsági szavazás során, megbukott ugyanis a sofőrökre vonatkozó kiküldetés irányelv és a kabinban alvás tilalmának javaslata az Európai Parlamentben”- hangsúlyozta Deli Andor fideszes EP-képviselő a szavazást követően. 

„Az elvetett javaslat figyelmen kívül hagyta több tízezer közép- és kelet-európai kis- és középvállalkozás érdekeit. A fuvarozás egyike azon kevés területnek, ahol régiónk vállalatai valamennyi versenyelőnnyel rendelkeznek. A nyugati szakszervezetek és politikusok azonban ezt nem nézik jó szemmel, a szociális védelem álcája mögé bújva igyekeznek protekcionista intézkedéseket hozni. Bár azt állítják, hogy a sofőrök érdekeit védik, javaslataikkal több százezer sofőr munkahelye és családjaik megélhetése kerülhetett volna veszélybe!” - hívta fel a figyelmet Deli Andor, az úgynevezett „posting lex specialis” néppárti felelőse.

Az EP közlekedési bizottsága elutasította a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló javaslatot
Elutasította a fuvarozói szektor szabályozásáról szóló új jelentéstervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN), így további tárgyalások lesznek a kérdésről.
A TRAN azt követően szavazott ismét a tervezetről, hogy a szakbizottsági szinten tavaly júniusban már elfogadott és a magyar kormány által is támogatott szöveget a plenáris ülés elutasította és visszaküldte újratárgyalásra.
A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja üdvözölte a lépést, mondván, az kedvező a kelet- és közép-európai fuvarozók számára.
Az Európai Unió másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányainak tanácsa decemberben már jóváhagyta tárgyalási mandátumát kilenc ország, köztük Magyarország ellenszavazata mellett, így már csak az EP álláspontjának elfogadására lenne szükség az intézményközi egyeztetések megkezdéséhez.

A fideszes politikus emlékeztetett: tavaly decemberben az EU Közlekedési Tanácsa ülésén már láthattuk a ’csak azért se fuvarozgassanak errefelé magyar, lengyel, bolgár, román kamionok’ hozzáállást. Akkor a nyugati tagállamok kilenc ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot, kiegészítve egy-egy régiónkbeli ország támogatásával. "Most e szerencsétlen eredmény európai parlamenti megismétlődését sikerült megakadályoznunk” - emelte ki Deli, hozzátéve: a nyugati ’megmondó’ politikusok nem tudták véghezvinni a szakszervezetek támogatásával megalkotott tervüket, melyben szociális köntösbe bújtatott protekcionista-populista indíttatású intézkedések sora bújt meg.

"A mobilitási csomag szétesésével azonban újra bizonytalanság és kedvezőtlen nemzeti intézkedések várhatóak a fuvarozási piacon. Láthatjuk mi történik, amikor a nyugati balliberális elit erővel, a józan ész nélkül próbál döntéseket elfogadtatni. A mai napon egy hosszadalmas és nehéz folyamatban sikerült elkerülnünk a legrosszabb forgatókönyv megvalósulását. A harc azonban nem ért véget, a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként pedig a jövőben is mindent megteszek a magyar fuvarozók érdekeinek védelméért” - értékelte Deli a mai szavazás eredményét.

Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottsága (TRAN) azt követően szavazott ismét a jogszabálytervezetről, hogy a már egyszer elfogadott, közép- és kelet-európai országok, így hazánk számára is kedvező szöveget 2018 júliusában a strasbourgi plenáris ülésen a nyugati politikai hatalmak képviselői megvétózták és újratárgyalásra visszautalták az illetékes közlekedési szakbizottságba.

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom