Külföld

Cseh sajtó: az új szlovák kormány Fico akarata szerint alakul

„Fico egyetlen komolyabb tárca közelébe sem engedte partnereit”

Bár Közép-Európában a leggyakrabban a cseheket vádolják pragmatizmussal, a váratlanul sima és gyors szlovákiai kormányalakítás azt mutatja, hogy az állítólag romantikus és forróvérű szlovákoknak sincs szégyellnivalójuk a politikai üzletelés terén - írja Az új szlovák kormányban Fico osztja a kártyákat, minden kulcsfontosságú tárca a Smer kezében című jegyzetében a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A formálódó kormánykoalíció négy pártjának - Smer, SNS, Most-Híd, Háló - nem lehet a szemére vetni, hogy meg akarnak egyezni. A szlovák nemzetiek természetes szövetségesei a Robert Fico vezette Smernek. "A magyar kisebbség képviselőinek, legyenek Szlovákiában vagy Romániában, mindig azt volt az érzésük, hogy kormányzati pozícióban kellene lenniük, mert úgy jobban tudják védeni választóik érdekeit" - vélekedett Martin Ehl, a szerző, a lap külpolitikai rovatvezetője. A Háló szerinte azért van a kormánykoalícióban, mert elnöke, Radoslav Procházka képtelen volt ellenállni Fico ajánlatának. Procházka ezért pártja szétesésével fizet.

A jobboldali kormány létrehozásának nagyon kicsi volt az esélye, ezért most is Fico oszthatja a kártyalapokat, bár valamivel nehezebben, mint az első, illetve második kormánya esetében.

"(Robert) Fico egyetlen komolyabb tárca közelébe sem engedte partnereit. Lucie Zitnanskának ráadásul kitűnő esélye van saját és pártja (Most-Híd) lejáratására az igazságügyi tárca élén, amelyet a szlovákok az államigazgatás egyik legproblematikusabb területének tartanak" - jegyezte meg a szerző. "Mindezek alapján az a benyomás alakulhat ki, hogy a kedvezőtlen választási eredmény dacára Robert Fico kenyérre kente  partnereit. És rövidesen nagy élvezettel beléjük is harap" - zárja jegyzetét a Hospodárské Noviny.