Külföld

Csecsenek védik az orosz légibázist Szíriában

MI6: Oroszország szíriai beavatkozása növeli a terrorveszélyt

Az orosz védelmi minisztérium egy, a csecsenföldi Vosztok (Kelet) és Zapad (Nyugat) különleges zászlóalj katonáiból összevont kommandós egységet vezényelt Szíriába, az orosz légierő Hmejmímben működő támaszpontjának védelmére - jelentette csütörtökön egybehangzóan több orosz médium.

A "csecsen szpecnaz" néven is emlegetett Vosztok és Zapad zászlóalj katonái részt vettek a csecsenföldi terrorelhárító műveletekben, a 2008-as orosz-grúz háborúban, és 2006-ban orosz tűzszerészeket biztosítottak Libanonban. A Kommerszant című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szíriába induló katonák frissen borotváltak voltak, ami pedig nem jellemző a csecsen harcosokra. Az újság informátora szerint ezt azért teszik, hogy megkülönböztessék magukat az Iszlám Állam oldalán harcoló, szakállt viselő honfitársaiktól. Az egység katonai rendészi erőként teljesít majd szolgálatot. A katonák búcsúztatásáról a csecsenföldi Hankalában készült videó szerint a szertartáson a köztársaság muftija mellett egy ortodox pap is részt vett, ami arra utalt, hogy az alakulat többnemzetiségű.

Berlin azonnali tűzszünetet követel Aleppóban
A szíriai helyzetről tanácskozott röviden szerdán Hamburgban Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. John Kirby amerikai külügyi szóvivő azt mondta, a felek megvitatták a Szíriában folyamatban lévő többoldalú erőfeszítéseket, hogy tűzszünet szülessen, illetve humanitárius segélyeket jutassanak el a polgári lakosságához. Egy orosz elképzelés szerint a felkelőket Idlíbbe helyeznék át. A település az an-Nuszra Front néven szereplő szervezet ellenőrzése alatt áll így sok lakos nem szeretne oda menni, inkábban Aleppó nyugati részébe vonulnának.

Leonyid Kalasnyikov, az állami duma (a szövetségi parlament alsóháza) Független Államok Közösségével és eurázsiai integrációval foglalkozó bizottságának elnöke szerint több érv is szól amellett, hogy Moszkva csecsen katonákat küldjön Szíriába. Ezek közé sorolta az éghajlatot, az egység tagjainak harci tapasztalatát, valamint a csecsenek és a szíriaiak mentalitásának közelségét. Ő is rámutatott arra, hogy a másik oldalon is vannak csecsenek.

Vlagyimir Dzsabarov, a szövetségi tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának alelnöke sürgette, hogy erősítsék meg a Szíriában tartózkodó orosz állampolgárok védelmét, miután kedden Aleppónál egy tábori kórház elleni támadásban két orosz nővér életét vesztette, egy gyerekorvos pedig súlyosan megsebesült.

Szíriai menekült: a szíriai-török határon átkelni rosszabb, mint a tengeren
A Földközi-tengeri átkelés a görögországi Számosz szigetére könnyebb volt, mint átjutni a szíriai-török határon - jelentette ki egy szíriai menekült az APA osztrák hírügynökségnek. Mohammed tíz hónappal ezelőtt sikerült átjutnia Törökországból a görög partokra. Elmondta: a Szírián keresztül vezető út is veszélyes a különböző fegyveres csoportok és a kormányerők miatt. "Nyolcszor próbáltam átjutni a szíriai-török határon a Rakkától északra lévő kurdok lakta területeken. Minden alkalommal lőttek rám. A török hadseregnek önműködő fegyverei vannak a határon" - számolt be meneküléséről.

MI6: Oroszország szíriai beavatkozása növeli a terrorveszélyt

A brit külső hírszerzés (MI6) főnöke szerint Oroszország szíriai beavatkozása nem csökkenti, hanem még tovább növeli a terrorveszélyt, mivel Moszkva a terrorizmus elleni fellépésre kész potenciális szövetséges erőket is terroristáknak bélyegzi.

Törökország cáfolja menekültek lelövését 
Ankara az újabb vádaskodásokat követően csütörtökön cáfolta, hogy török katonák erőszakkal tartottak vissza szíriai menekülteket a két ország közös határán. Yasin Aktay, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője az al-Dzsazíra Türk hírtelevíziónak nyilatkozva "alaptalannak" nevezte ezeket az állításokat.

Alex Younger, aki jelenlegi tisztségében először adott nyilvános helyzetértékelést, a szervezet londoni székhelyén tartott csütörtöki előadásában példátlannak nevezte a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszélyt. Részletek nélkül kifejtette: a brit hírszerző és biztonsági szolgálatok csak 2013 közepe óta tizenkét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.  Younger, aki két éve áll az MI6 élén, kijelentette: a terrorveszély jelentős része Szíria és Irak "kormányozhatatlan" térségeiből ered, ezért Nagy-Britannia és a Nyugat egészen a szíriai polgárháború befejeződéséig nem tudhatja magát biztonságban az e térségek jelentette terrorkockázattól.

 Az Iszlám Államsaját előnyére használja ki a szíriai káoszt, és olyan magasan szervezett külső támadási tervezőkapacitást épített ki, hogy a külföldi merényletek végrehajtásához tagjainak el sem kell hagyniuk Szíria területét - mondta az MI6 vezetője. Younger szerint Oroszország szíriai katonai beavatkozásának következménye "szívszorító emberi tragédia".  "Oroszország célja az, hogy az ostromlott Aleppó városát "sivataggá változtassa, és ezt utána békének nevezze" - fogalmazott a brit külső hírszerzés főnöke.

Az MI6 vezetője szerint Oroszország mindenkit terroristának bélyegez, aki szembefordul a brutális szíriai rezsimmel, és ezzel éppen azokat taszítja el, akikre szükség lenne a szélsőséges erők legyőzéséhez. Younger szerint egyre nagyobb veszélyforrás a globalizáció teremtette digitális kapcsolati hálózat kiaknázásával űzött "hibrid hadviselés is", amellyel ellenséges szándékú államok "letagadható módon" igyekeznek saját céljaikat elérni. Ennek módszerei közé sorolta a kibertámadásokat, a propaganda-hadjáratokat és a demokratikus intézményrendszer elleni felforgató tevékenységet.

Drúz vezető: Szorosabbá válik a szíriai-iráni szorítás Libanon felett

Bassár el-Aszad szíriai elnök küszöbön álló győzelme Aleppóban növelni fogja Damaszkusz és Teherán befolyását Libanonban - jelentette ki csütörtökön Valíd Dzsumblatt libanoni drúz vezető. "Aszad győzni fog Aleppóban, kihasználva azt a tényt, hogy a nemzetközi közösség nagyobb része lemondott a szíriai népről. Ezután pedig megsemmisíti Idlíbet" - vélekedett a libanoni drúz kisebbség vezető politikusa, aki egyben a Progresszív Szocialista Párt elnöke is. "Ez azt jelenti, hogy Aszad befolyása Libanonban növekedni fog, és szorosabbá válik a szíriai-iráni szorítás az ország felett" - mondta Dzsumblatt a Teherán támogatását élvező Hezbollah szélsőséges libanoni szervezethez közel álló as-Safír című napilapnak. A Hezbollah és Irán is a damaszkuszi rezsim oldalán avatkozott be a 2011 óta dúló szíriai konfliktusba.

Felkelők: Kelet-Aleppó lakossága halálra van ítélve
A mintegy 150 ezres kelet-aleppói lakosság gyakorlatilag halálra van ítélve - közölte csütörtökön a kelet-aleppói városi tanács vezetője. Brita Hadzsi Haszan tudatta, hogy az utóbbi 26 nap heves harcaiban több mint 800 ember vesztette életét, mintegy 3 ezren sebesültek meg, a kormányerők ostroma miatt a városban rekedt civileket pedig gyakorlatilag a pusztulás fenyegeti. Haszan ezért felszólított a bombázások beszüntetésére és a keleti negyedekből kivezető biztonsági folyosók kialakítására. 

Több mint 500 civil vesztette életét az aleppói offenzíva kezdete óta
Több mint 500 civil vesztette életét Aleppóban a szíriai kormányerők offenzívájának kezdete óta - adta hírül az OSDH csütörtökön. A rezsim légicsapásaiban és tüzérségi támadásaiban 384 polgári személy - köztük 45 gyerek - veszett oda, míg 114 emberrel - köztük 36 gyerekkel - a lázadók gránátjai végeztek. A szíriai hadsereg és szövetségesei november közepén indítottak offenzívát Aleppó felkelők kezén lévő, keleti része ellen, és azóta a területek 80 százalékát visszafoglalták tőlük. Aleppó kormányerők által elfoglalt óvárosának egyik kórházából csaknem 150 fekvőbeteget és bajbajutottat menekítettek ki az éjszaka folyamán - mondta el a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága csütörtökön.