Külföld

Csaknem kétharmadot szerzett Erdogan a németországi törökök körében

Merkel is gratulált a győzelemhez - Újabb letartóztatási hullám Törökországban

Csaknem kétharmados többségben Recep Tayyip Erdogant támogatták a törökországi elnökválasztáson részt vett németországi törökök a német sajtóban kedden ismertetett adatok szerint. Az újraválasztott államfő magas támogatottsága révén új lendületet vett a németországi török közösség társadalmi integrációja körüli vita. Recep Tayyip Erdogannak Angela Merkel német kancellár is gratulált, táviratában a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta.

Németországban él a legtöbb határon túli török, a nagyjából hárommilliós közösség 1,44 millió tagja rendelkezik törökországi választójoggal. A hivatalos adatok szerint Recep Tayyip Erdoganra szavazott a résztvevők 64,8 százaléka, az elnökválasztással egybekötött parlamenti választáson pedig 55,7 százalékos volt az államfő vezette kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) támogatottsága.

A fegyveres testületek közel százötven tagja ellen adtak ki elfogatóparancsot
A rendvédelmi és katonai szervek újabb 138 jelenlegi vagy korábbi tagja, köztük katonák, haditengerészek, rendőrök, csendőrök és parti őrök ellen adott ki elfogatóparancsot kedden az ankarai és a bursai főügyészség azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei törökországi katonai puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal.
Az érintettek között van négy rendőrkapitány, két rendőrparancsnok, 23 rendőrbiztos, a csendőrség hat tiszthelyettese, a parti őrség egyik őrnagya, valamint 38, időközben elbocsátott hadapród is.
A gyanúsítottak közül 13-an állítólag a haditengerészetbe beépülő gülenisták "tanítómestereiként" tevékenykedtek.
A keddi elfogatóparancsokat a Gülen-mozgalom korábban őrizetbe vett tagjainak vallomásai alapján adták ki. A rendőrségi művelet mintegy kéttucat tartományra terjed ki, beleértve Ankarát, Isztambult, Izmirt és Bursát is. Nyolc gyanúsított külföldön tartózkodik.
Törökországban az elmúlt csaknem két év alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat, haditengerészeket, rendőröket, csendőröket, parti őröket és hadapródokat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Eddig - 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve - a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben.
A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.

 

Valamennyi szavazatot együttvéve Recep Tayyip Erdogan 52,59 százalékot, az AKP 42,5 százalékot szerzett, vagyis az újraválasztott elnök és pártja Németországban jóval népszerűbb, mint Törökországban. Ez az utóbbi években rendre így volt - például a 2015-ös parlamenti választáson az AKP csaknem 60 százalékos eredményt ért el a németországi törökök körében -, mégis ismét elindult a társadalmi integrációról szóló vita.

Az egyik fő véleményáramlat szerint a németországi berendezkedéstől, politikai rendszertől hangsúlyosan eltérő irányba törekvő Recep Tayyip Erdogan magas támogatottsága a beilleszkedés sikertelenségét jelzi. Ezt emelte ki a legnagyobb német ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és bajor testvérpártjától, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) társelnöke, Alexander Gauland is, aki szerint az újraválasztott török államfő németországi támogatóinak távozniuk kell, mert bebizonyították, hogy nem tartják hazájuknak Németországot.

Azonban a képet árnyalja, hogy a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot, és az államfő 64,8 százalékos támogatottsága mintegy 420 ezer szavazatot jelent, ami a közösség teljes létszámát és a választásra jogosultak számát tekintve is messze elmarad a többségtől.

Angela Merkel kancellár hétfő este táviratban gratulált Recep Tayyip Erdogannak az újraválasztásához. A kancellári hivatal által nyilvánosságra hozott írásában kiemelte, hogy Törökországot és Németországot egyaránt jelentősen érintik a közel-, és a közép-keleti térség megrázkódtatásai és az azokból fakadó menekülthullámok. "Annál is inkább akarunk egy stabil és pluralisztikus Törökország partnerei lenni, ahol erősödik a demokratikus részvétel és a jogállami rend védelme" - írta Angela Merkel.