Külföld

Csak a tűzszünet vethet véget a szenvedésnek Jemenben

Guterres szerint sosem volt még nagyobb szükség a segítségre, mint most

Tűzszünetre és a fegyveres konfliktus béketárgyalásokon való rendezésére szólította fel a Jemenben hadban állókat António Guterres ENSZ-főtitkár Genfben kedden, a belháborútól sújtott ország támogatását célzó nemzetközi adományozói konferenciát megnyitva.

"Arra kérem a harcban álló feleket, hogy vegyenek részt az ENSZ jemeni különmegbízottja, Iszmáil Uld Sejk Ahmed által kezdeményezett béketárgyalásokon" - mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár emellett arra kérte a harcolókat, hogy tegyék lehetővé a légi, tengeri vagy szárazföldi úton érkező humanitárius segélycsomagok gyors és akadálytalan bejuttatását az ország területére.

"Csak a tűzszünet és a politikai úton elért megállapodás vethet véget a jemeniek konfliktusának és szenvedésének" - húzta alá Guterres. Úgy vélte, hogy "soha nem volt még nagyobb szükség a humanitárius segítségnyújtásra és a civilek védelmére", mint most, amikor az ország lakóinak mintegy kétharmada, csaknem 19 millió jemeni szorul sürgős segítségre, és körülbelül 17 millió lakos nem jut hozzá rendszeresen élelemhez sem. Jemen 22 kormányzósága közül hetet "súlyos élelmiszerválság" fenyeget, ebből a szempontból a gyermekek különösen veszélyeztetettek.

Jemenben átlagosan minden tizedik percben meghal egy ötévesnél fiatalabb gyermek, akinek a halála megelőzhető lenne - vélte Guterres. Sok gyermeknek pedig, akiknek sikerül életben maradniuk, egész életükben akadályokkal és sivár egészségügyi körülményekkel kell szembenézniük. Mintegy kétmillió gyerek nem jut hozzá az oktatáshoz, ők általában a fegyveres erőknél vagy a szélsőségeseknél kötnek ki, miközben sok lányt már 13 éves korában férjhez adnak a kétségbeesett családok annak érdekében, hogy a hozomány által alapvető szükségleteiket fedezni tudják.

"A háború megtizedelte a gazdaságot, megsemmisítette az egészségügyi szolgáltatásokat és mintegy 3 millió embert tett földönfutóvá" - hangsúlyozta a világszervezet főtitkára, aki hozzátette, hogy a harcok során körülbelül 300 egészségügyi létesítmény rongálódott vagy semmisült meg, emellett komoly problémát okoz a gyermekágyi halálozás aránya, mely az egyik legmagasabb a térségben. "Több mint egymillió várandós nő szenved alultápláltságban" - mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár békefelhívásával Margot Wallström svéd külügyminiszter és Didier Burkhalter svájci államfő is egyetértett. Az ENSZ-szel közösen ők szervezték a Jemen támogatására szánt nemzetközi donorkonferenciát. A tanácskozáson a szervezők legalább 2,1 milliárd dollárnyi (mintegy 600 milliárd forintnyi) adományt remélnek összegyűjteni, ennyi ugyanis a világszervezet által korábban közölt adatok szerint a humanitárius válság rendezéséhez szükséges minimális összeg, melynek eddig csak 15 százaléka gyűlt össze a legutóbbi jelentések szerint. Jemen "nyakig van a világ legnagyobb humanitárius válságában, a tömeges méretű éhínség nagyon is valós veszélyével kénytelen szembenézni" - figyelmeztetett Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese. "Reményeinek szerint a jemeni lakosok sürgető szükségleteinek kielégítése révén megteremthetjük az ahhoz szükséges ideális feltételeket, hogy a jemeniek és az egymással szemben álló felek tárgyalóasztalhoz üljenek és véget vessenek ennek a szörnyű háborúnak" - tette hozzá O'Brien.

Az arab-félszigeti országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.