Külföld

Conte: A polgárok igazságosabb és biztonságosabb Európát kérnek

„Túl kell lépni az európai intézmények rövidlátó merevségén” - Az Európai Bizottság további biztonságerősítő javaslatok elfogadását sürgeti

Túl kell lépni az európai intézmények "rövidlátó merevségén", amelyek politikai és gazdasági instabilitáshoz vezetnek, miközben a polgárok igazságosabb és biztonságosabb Európát akarnak - jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az Európai Tanács ülését megelőző beszédében a római parlamentben kedden. 

Giuseppe Conte mindenekelőtt megerősítette, hogy szerdán Brüsszelben ismét találkozik Jean-Claude Junckerrel az Európai Bizottság vezetőjével, akinek bemutatja az olasz kormány költségvetési tervezetének újabb változatát. Ennek végleges tartalma még nem ismert. 

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) - Liga alkotta római kormány vezetője kijelentette, hogy Brüsszellel szoros egyeztetést zajlik, amely az olasz kormány reményei szerint "lojális és egyenrangú" lesz. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a Róma és az EU közti párbeszéd eredményre vezet: "sokkal több forog kockán mint az egyenlegek végeredménye, a játszma a politikai képviseletről, a mi szerepünk és missziónk lényegéről szól".  

Giuseppe Conte kifejtette nem "álmokkal teli" költségvetési tervezetet visz magával az Európai Bizottsághoz, hanem azt a reformprogramot, amelyet az olasz kormány meg akar valósítani. A költségvetésnek "Olaszország igényeire kell választ adnia az európai kötelékeken belül" - fogalmazott a római miniszterelnök. 

Az Európai Bizottság november 21-én túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben a római költségvetési tervezetben szereplő, GDP-arányosan 2,4 százalékos és Brüsszel szerint túl magas hiánycél miatt. Az M5S és a Liga kezdeti ellenkezése után Giuseppe Conte megoldást keresett: Róma jelenleg 2,2 százalékra hajlandó csökkenteni a hiánycélt, miközben az EU 2 százalékot vagy még ennél is alacsonyabbat jelölt meg.   

Giuseppe Conte az olasz parlament alsó- majd felsőházában mondott beszédében rövidlátó merevségnek nevezte az EU diktálta pénzügypolitikát, amely "az instabilitást olyan intézkedésekkel akarja elkerülni, amelyekkel éppenhogy ezt teremti meg". 

A miniszterelnök megjegyezte, az Európai Tanácsnak nem szabad nem észrevennie az európai politika gyors változását, ahol egyre egyértelműbb, hogy olyan intézményekre van szükség, amelyek egyre nagyobb figyelmet szánnak az igazságosságnak. 

"Igazságosabb és biztonságosabb Európára törekszünk" - mondta Giuseppe Conte. Olasz sajtóértesülések szerint az utóbbi időszakban Róma azt az üzenetet küldte Brüsszelnek, "ne vigye túlzásba" az Olaszországgal szembeni pénzügyi szigort, mivel az M5S-Liga kormány az egyetlen, amely képes megakadályozni, hogy a franciákhoz hasonlóan az olaszok is utcára vonuljanak tiltakozni. 

Giancarlo Giorgetti a miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Liga politikusa kedden kijelentette: miközben Franciaországban most akarnak jelentős forrásokat fordítani a szociális intézkedésekre, a római kormány költségvetése ugyanezt teszi utcai zavargások nélkül. 

Az Európai Bizottság további biztonságerősítő javaslatok elfogadását sürgeti

A biztonsági kezdeményezések terén megfelelő előrelépés tapasztalható az Európai Unióban, de további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy még a tavasszal esedékes európai parlamenti választások előtt megegyezés szülessen a még függőben lévő biztonsági javaslatokról - közölte Julian King kedden Strasbourgban.

Az Európai Bizottságnak a terrorizmus, a szervezett- és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős biztosa az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a biztonsági unióról készült jelentést ismertetve elmondta, az online terrorista tartalmak elleni küzdelemre vonatkozóan az uniós bizottság készen áll megállapodásra jutni az Európai Parlamenttel.

Mint elmondta, a következő napokban a bizottság véglegesíti a bűnüldözési adatbázisok korszerűsítéséről szóló megállapodást, ezen túlmenően fokozza a közös erőfeszítéseket a félretájékoztatás és a közelgő európai választásokat fenyegető más veszélyek vonatkozásában.

"A biztonsági unió kiépítése kiemelt feladat" - húzta alá. "Nem tűr halasztást az EU biztonsági, migrációs és határigazgatási információs rendszereinek összekapcsolása, de az Európai Határ- és Parti Őrség megerősítésére, valamint a terrorista internetes tartalmak eltávolítására és az elektronikus bizonyítékokhoz való határon átnyúló hozzáférés javítása sem" - közölte Julian King.

Az uniós bizottság felszólította a tagállamokat, hogy sürgősen ültessék át jogrendjükbe az utas-nyilvántartás adatállományára, a terrorizmus elleni küzdelemre, a kiberbiztonságra, a fegyverekhez való hozzáférésre, a pénzmosás elleni küzdelemre, valamint az adatvédelemre vonatkozó uniós szabályokat.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság 5 millió eurót bocsátott rendelkezésre a Belső Biztonsági Alap (BBA) keretében, hogy mozgósítsa a helyi közösségeket és a fiatalokat a radikalizálódással szemben, valamint 12 millió eurót a civil társadalom szerepvállalását támogató program keretében a terrorizmus elleni online propaganda megerősítése céljából.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom