Külföld

Ciprasz posztjába kerülhet a macedón névvita megoldása

Megkezdődött a görög kormányfővel szembeni bizalmi szavazás

Megkezdődött csütörtökön a görög parlamentben a bizalmatlansági indítvány megvitatása, amelyet az Új Demokrácia jobbközép ellenzéki párt nyújtott be Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel szemben a Macedónia új nevéről a héten Athén és Szkopje között kötött megállapodás miatt.

Ez az első bizalmatlansági indítvány, amelyet benyújtottak a görög miniszterelnökkel szemben 2015-ös hatalomra kerülése óta. 
Bár még pártja koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) sem támogatják a Macedónia nevét Észak-Macedóniára módosító egyezményt, nem áll szándékukban megbuktatni a kormányt. A kormánykoalíció 154 képviselői hellyel rendelkezik a törvényhozásban, így elemzők szerint nem valószínű, hogy ilyen körülmények között elfogadják a bizalmatlansági indítványt Ciprasszal szemben. A döntés szombaton várható.

"Kötelességem az alkotmányban foglalt minden lehetőséget kimeríteni, hogy megelőzzem ezt a fejleményt" - mondta Kiriákosz Micotákisz, az Új Demokrácia vezetője a benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatosan.

Az indítvány megkérdőjelezi, hogy a kormánynak van-e joga egy ilyen horderejű megállapodás aláírásához anélkül, hogy arról előtte egyeztetne a parlamenttel.

"A Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal kötött megállapodás bejelentése az utolsó csepp a görög nép felháborodásának poharában. Ez a megállapodás a görögök túlnyomó többségének ellenállásába ütközik" - áll a Micotákisz által a kamara előtt bemutatott szövegben. Ezenkívül még a kabinet sem hagyta jóvá - teszi hozzá, utalva arra, hogy az egyezményt az ANEL sem támogatta.

A parlamenti vita kezdete előtt a To Potámi (A folyó) és a Demokratikus Konvergencia nevű centrista ellenzéki pártok jelezték, hogy támogatják az indítványt.

Ciprasz egy "kitűnő lehetőségnek" minősítette az indítványt arra, hogy ütköztesse álláspontját az Új Demokráciáéval.

Zoran Zaev macedón és a görög miniszterelnök kedden jelentette be, hogy 27 év után kompromisszumos megállapodás született a görög-macedón névvita rendezésének módjáról, és a délszláv államot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. A megállapodás lehetővé teszi, hogy Görögország eddigi ellenkezésének feladásával megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Macedóniának az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi tagjai közé.
A névváltoztatásról szóló dokumentumot a két ország külügyminisztere várhatóan még a héten aláírja.