Külföld

Célzott provokációnak tartják a török megfigyelési listát

A német belügyminiszter szerint a két ország közötti feszültséget akarják fenntartani a szerdán nyilvánosságra került listával

Célzott provokáció része lehet a török hírszerző szolgálat (MIT) listája, amely a tavalyi törökországi puccskísérletért felelősnek tartott Fethullah Gülen mozgalmának követői és támogatói közé sorolt németországi szervezetekről és személyéről készült - vélekedett csütörtökön a német szövetségi belügyminiszter.

Thomas de Maizire a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: jelek ugyan már régóta vannak, de konkrét bizonyítékok nincsenek arról, hogy az MIT kémkedett Németországban a Gülen-féle mozgalom hívei vagy támogatói után. Amennyiben a gyanú megalapozottnak bizonyul, a török hírszerzés embereit kiutasítják az országból.

A miniszter megjegyezte: "lehet, hogy van valamiféle terv az egész ügy mögött", előfordulhat, hogy a német-török viszony megterhelését célzó "provokációról" van szó. Az ugyanis teljesen abszurd elképzelés, hogy a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) segítséget nyújt az MIT-nek ahhoz, hogy Németországban kémkedjen - mondta Thomas de Maiziere.

A napokban a Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja arról számolt be, hogy az MIT vezetője februárban a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián átadott a BND vezetőjének egy listát, amely több mint 300 emberről és 200-nál is több egyesületről tartalmaz adatokat, köztük lakcímeket, vezetékes telefonok és mobiltelefonok hívószámát, számos esetben pedig fényképeket is, amelyeket a BND szakértői szerint titokban készíthettek.

Az SZ, az NDR és a WDR szerint a török hírszerzés valószínűleg abban a reményben osztotta meg a feltételezett németországi Gülen-hívekről és a mozgalom feltételezett külső támogatóiról készített adatbázisát, hogy a BND segít az adatgyűjtésben.

Thomas de Maiziere sajnálatosnak minősítette az ügy nyilvánosságra kerülését. Mint mondta, a sajtóbeszámolók megnehezítik az esettel kapcsolatos nyomozati munkát, amely már huzamosabb ideje zajlik. Az viszont helyes lépés az érintett tartományi hatóságoktól, hogy figyelmeztetik a listán szereplő személyeket az ügyből fakadó esetleges veszélyekre - tette hozzá.

A lista esetleges célját illetően a belügyminiszterrel azonos véleményt vall az ellenzéki Zöldek egyik Törökországgal sokat foglalkozó szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője, Özcan Mutlu, aki szerint az MIT nem "naivitásból" osztotta meg adatait a BND-vel. Ez "színtiszta provokáció" - mondta a képviselő csütörtökön az RBB Inforadio hírrádiónak.

Az SZ, az NDR és a WDR jelentése szerint a török hírszerzés listáján német politikusok is szerepelnek; Michelle Müntefering szociáldemokrata (SPD) Bundestag-képviselő, a parlament külügyi bizottságának tagja és a német-török parlamenti csoport vezetője, és a kereszténydemokrata (CDU) Emine Demirbüken-Wegner, aki korábban a berlini tartományi parlament képviselője és a párt elnökségi tagja volt.

A BND nem osztja a török szervek azon meggyőződését, hogy az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen mozgalma felelős a 2016. júliusi törökországi puccskísérletért. A török partnerek "a legkülönbözőbb szinteken igyekeztek meggyőzni minket, de mostanáig nem jártak sikerrel" - mondta Bruno Kahl, a nemzetbiztonsági szolgálat elnöke a napokban a Der Spiegel című német hírmagazinnak.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, létszáma hárommillióra tehető.