Külföld

Bundestag-alelnök: Több százezer euró büntetést kaphat az AfD egy kampányfinanszírozási szabálytalanság miatt

A főszabály szerint német pártok nem fogadhatnak el támogatást EU-n kívüli országokból

A német szövetségi parlament (Bundestag) egyik alelnöke szerint több százezer eurós pénzbüntetést kaphat a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), ha bebizonyosodik, hogy szabálytalanul jutott támogatáshoz a 2017-es választás kampányában.

Wolfgang Kubicki a Berliner Morgenpost című lap keddi összeállítása szerint elmondta, hogy az AfD-t akár a kérdéses támogatás összegének háromszorosára, 390 ezer euróra (126,7 millió forint) is megbüntethetik, ha a Bundestag hivatala szabálytalanságot állapít meg.
A támogatásról a Süddeutsche Zeitung (SZ) című országos német lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja számolt be hétfőn. Az AfD által megerősített adataik szerint 2017 júliusa és szeptembere között 18 részletben 130 ezer eurónak megfelelő svájci frank érkezett egy svájci gyógyszeripari vállalkozástól az AfD Bodensee járási szervezetének számlájára. 

Az érintett szervezet képviselőjelöltje Alice Weidel volt, az AfD egyik legismertebb politikusa, aki jelenleg a párt társ-frakcióvezetője a Bundestagban. Az átutalásokhoz fűzött közleményekben az állt, hogy "kampányadomány Alice Weidel számára". 

A támogatást az idén áprilisban visszautalták a svájci cég számára. Az SZ, az NDR és a WDR beszámolójának megjelenése után a vállalkozás közölte, hogy a pénz nem tőlük származik, csak továbbították egy - meg nem nevezett - partnerük kérésére. 

Wolfgang Kubicki a Berliner Morgenpostnak nyilatkozva érthetetlennek nevezte Alice Weidel és az AfD más illetékeseinek magatartását. Kiemelte: tudhatták volna, hogy az Európai Unión kívülről érkezett pártadományokat haladéktalanul vissza kell fizetni, vagy azonnal értesíteni kell a Bundestagot és a pénzt át kell adni a Bundestag elnökének.

Mindez nem történt meg, ezért a Bundestag hivatala kivizsgálja az ügyet, és megteszi a szükséges jogi lépéseket. Az már most valószínűsíthető, hogy "a pénzügyi következmények jelentősek lesznek az AfD számára" - mondta a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

Az AfD egy szóvivője elmondta, hogy a Bodensee tartományi alapszervezet pénzügyi felelőse konzultált a támogatásról a párt illetékes kincstárnokával, aki nem tartotta "problematikusnak" az ügyet, majd később, amikor "kétségek merültek fel a támogatás jogszerűségével kapcsolatban" Alice Weidel javaslatára visszautalták a teljes összeget a feladónak.

A Bundestag hivatala közölte, hogy tájékoztatást kérnek az AfD-től. Wolfgang Kubickihez hasonlóan rámutattak: a főszabály szerint német pártok nem fogadhatnak el támogatást EU-n kívüli országokból. Az AfD-nek négy héten belül el kell juttatnia állásfoglalását a hivatalnak.

A Der Spiegel című hírmagazin kedden a hírportálján arról írt, hogy a parlament hivatala mellett a területileg illetékes ügyészség is foglalkozik a Svájcból érkezett adománnyal. A konstanzi ügyészség szóvivője a lapnak elmondta, hogy a sajtóhírek alapján előzetes vizsgálatot folytatnak annak megállapítására, hogy vannak-e bűncselekményre utaló mozzanatok az ügyben.

A történteket különösen a pártok működéséről szóló törvény azon előírásának tükrében elemzik, amely szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a pártpénzek eredetének eltitkolása. A jogszabály azt is tiltja pártoknak, hogy 500 eurós értékhatár felett elfogadjanak ismeretlen eredetű adományt, illetve olyan támogatást, amely felismerhetően nem az adományozótól, hanem közvetítőn keresztül érkezik - áll a Der Spiegel beszámolójában.