Külföld

Brüsszel újabb ajánlásokat fogalmazott meg Varsó számára

„Nincs alapja annak, hogy az EB a lengyel alkotmánybírósággal foglalkozzon”

Újabb ajánlásokat fogalmazott meg a lengyel hatóságok számára szerdán az Európai Bizottság (EB) az elmúlt hónapok lengyelországi fejleményei miatt, amelyek a brüsszeli testület szerint komoly aggodalomra adnak okot.

"A bizottság úgy döntött, hogy további ajánlásokat küld a lengyel kormánynak, mivel újabb problémák merültek fel a lengyelországi jogállamisággal kapcsolatban" - közölte sajtótájékoztatóján Frans Timmermans, az EB első alelnöke. Friss ajánlásaiban Brüsszel főként azt kifogásolta, hogy a lengyel államfő kedden Julia Przylebska alkotmánybíró személyében ideiglenes elnököt nevezett ki az alkotmánybíróság élére. A nemrégiben elfogadott jogszabályokat megelőzően a taláros testület maga dönthetett az elnök személyéről.

A korábban is felmerült problémákról szólva Timmermans kijelentette, hogy történtek ugyan előrelépések, számos aggályos kérdést azonban továbbra sem sikerült eloszlatni. Az alelnök megismételte a bizottság álláspontját, miszerint a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri Lengyelországban. Hangsúlyozta, hogy a bíróságok függetlensége alapvető fontosságú a jogállamiság szempontjából, amelyen "a teljes európai struktúra alapul". Mint mondta, a bizottság nem fog meghátrálni az ügyben, a cél, hogy a lengyel hatóságokkal együtt megoldást találjanak a problémás kérdésekre.

Az Európai Bizottság két hónapot adott a lengyel kormánynak arra, hogy rendezze az aggályos kérdéseket és tájékoztasson az e célból megtett intézkedésekről, s az EB ettől függően dönt majd a további intézkedésekről - mondta az alelnök, aki kérdésre válaszolva kijelentette, nem zárják ki a 7. cikk szerinti eljárás megindítását sem. Az uniós jog "őrzőjének" is tekintett Európai Bizottság az úgynevezett jogállamisági mechanizmus második szakaszának keretében júliusban ajánlásokat fogalmazott meg a lengyel hatóságok számára a kifogásolt kérdések megoldására. Ez az első alkalom, hogy alkalmazzák ezt a mechanizmust egy tagországgal szemben.

„Nincs alapja annak, hogy az EB a lengyel alkotmánybírósággal foglalkozzon”

Lengyelországnak nincs többé problémája az alkotmánybírósággal, így jelenleg nincs alapja annak, hogy az Európai Bizottság ezzel foglalkozzon - szögezte le Rafal Bochenek kormányszóvivő arra reagálva, hogy a brüsszeli testület szerdán újabb ajánlásokat fogalmazott meg e tárgykörben. Bochenek rámutatott: hétfőn hatályba lépett az alkotmánybíróság munkáját részletesen szabályozó három új törvény. "Fontos, hogy az Európai Bizottság (EB) alaposan áttanulmányozza ezeket az előírásokat, mivel ezek a különféle intézmények és csoportok által benyújtott javaslatokat veszik figyelembe" - mondta a szóvivő.

 Arra a kérdésre válaszolva, a lengyel kormány küld-e hivatalos választ az EB-nek, Bochenek "az uniós alapszerződésekben nem foglalt eljárásnak" nevezte a jogállamisági mechanizmust. Varsó kivárja, most milyen formában fordul hozzá a brüsszeli testület - tette hozzá. Felidézte azt is: szerdán Andrzej Duda államfő beiktatta a testület új elnökét, Julia Przylebskát. "Ez nagy reményt jelent arra vonatkozóan, hogy az alkotmánybíróság végre a demokrácia valódi védőbástyájává válik" - vélekedett. "A probléma már a múlté, megoldódott" - értékelte a kormányszóvivő. "Nem látjuk alapját, hogy az EB ebben a pillanatban az alkotmánybírósággal foglakozzon" - fogalmazott.