Külföld

Brüsszel elégedetlen a radikalizációellenes intézkedésekkel

Az Európai Számvevőszék szerint saját nemzetbiztonságukért a tagállamok felelősek

Az uniós tagállamok radikalizációellenes intézkedéseihez nyújtott uniós támogatás megfelel az igényeknek, de hiányosságok mutatkoznak a koordináció és az értékelés terén - közölte az Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

A luxembourgi központú uniós számvevőszék jelentése szerint az Európai Bizottság nem tudja bizonyítani, hogy a gyakorlatban mennyire eredményesek az uniós finanszírozással végrehajtott radikalizációellenes fellépések, ezért fennáll a kockázat, hogy nem vonja le a megfelelő tanulságokat.

Az uniós bizottság nem rendelkezik teljes körű rálátással az uniós finanszírozású programokra, és a felhasznált uniós forrásokhoz nem társulnak a radikalizáció elleni küzdelem sikerességét mérő mutatók és célszámok.

A számvevők a radikalizálódással foglalkozó uniós információs hálózatot illetően - amely a radikalizáció által veszélyeztetett személyekkel dolgozó pszichológusokat, tanárokat, szociális munkásokat, rendőr- és büntetés-végrehajtási tiszteket kapcsolja össze Európa-szerte - megállapították, hogy nem aknázták ki megfelelően a benne rejlő lehetőségeket.

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetén, az Europolon belül működő, szélsőséges internetes tartalmakkal foglalkozó egység pedig kiszűri ugyan az interneten megjelenő terrorista tartalmakat és értesíti róluk az érintett szolgáltatókat, azonban a statisztikák nem mutatják ki, hogy ez milyen mértékben hat a terrorista propaganda további internetes megjelenésére. Az eltávolított propagandaanyagot ugyanis gyakran egyszerűen újra feltöltik, vagy más platformokra helyezik át.

A számvevők ezért azt javasolták, hogy az Európai Bizottság javítsa a radikalizációra irányuló fellépés összehangolását, fokozza a szakembereknek és a tagállami szakpolitikusoknak nyújtott gyakorlati támogatást, valamint javítsa az eredményértékelési módszereit.

Az Európai Számvevőszék arra emlékeztetett, hogy a közelmúltbeli európai terrortámadások gyanúsítottainak többsége radikalizálódott európai állampolgár volt. Saját nemzetbiztonságukért - így a terrorizmus elleni küzdelemért is - a tagállamok felelősek. Feladatuk, hogy olyan intézkedéseket alakítsanak ki és hajtsanak végre, amelyek révén kezelhetik a radikalizációt, vagyis azt a folyamatot, amelynek során az emberek olyan szélsőséges ideológiákat és viselkedésmódokat tesznek magukévá, amelyek terrorcselekmények elkövetésére ösztönözhetik őket - fogalmaz a számvevőszék.