Külföld

Börtönbüntetésre ítéltek két cseh állampolgárt Törökországban

A hatóságok szerint Markéta Vselichova és Miroslav Farkas szíriai kurd terroristáknak segítettek

Hat év és három hónapos börtönbüntetést kapott szerdán Törökországban két cseh állampolgár, akik a török hatóságok szerint terrorista szíriai kurd harcosokkal működtek együtt - közölte Michaela Lagronová cseh külügyminisztériumi szóvivő Prágában.

törökországban elítélt csehek
Vizsgálati fogságba helyeztek egy francia állampolgárt Törökországban

Vizsgálati fogságba helyeztek a török hatóságok egy állítólag újságíróként dolgozó francia állampolgárt Délkelet-Törökországban - jelentették helyi hírügynökségek szerdán.

Az Anadolu állami hírügynökség a helyi biztonsági szervekre hivatkozva közölte: az Irak felől érkezett francia férfit a török határ átlépésekor vették őrizetbe. Úgy tudni, a hatóságok egyebek mellett olyan fényképeket találtak nála, amelyeken ő volt látható a Törökország által terroristaszervezetnek mondott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia harcosaival. Az őrizetbe vételét követően egy bíró vizsgálati fogságot rendelt el terrorszervezet pártolásának gyanúja miatt. A francia állampolgárt jelenleg a délkelet-törökországi Sirnak börtönében tartják fogva.

A kormánykritikus Bianet hírportál szerint a hatóságok kezére került francia férfi egy újságíró, aki az észak-iraki Erbílben dolgozott és Isztambulba tartott, hogy onnan tovább Franciaországba utazhasson vissza vakációra. Az Anadolu ugyanakkor nem közölt a francia állampolgár foglalkozására vonatkozó értesüléseket.

Ankara a török állam ellen évtizedeken át fegyverest felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja az YPG-t.

A szerdán letartóztatott francia állampolgár nem az egyedüli külföldi, aki török börtönben raboskodik terrorizmushoz köthető vádak miatt. Berlin és Ankara elhidegült viszonyában további súrlódásokat jelent a Törökországban bebörtönzött Deniz Yücel, a Die Welt című német lap kiadóvállalat újságírójának, illetve Peter Steudtner jogvédő és öt társának az ügye.