Külföld

Boriszov nem enged az államérdekből

Bulgária ragaszkodna a Déli Áramlathoz

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a szófiai parlament hétfői rendkívüli ülésén kijelentette, hogy Bulgária ragaszkodni fog az Európai Bizottságnál a Déli Áramlat-projekt megvalósításához.

A bolgár miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a Déli Áramlat elnevezésű földgázvezeték megépüljön, és bolgár területen haladjon végig. Ezt Vlagyimir Putyin múlt hétfői, ankarai bejelentése után mondta, amelyben az orosz államfő elállt a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától, és helyette Törökország felé vezető szállítási útvonalat építene ki. Az orosz elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre.

Brüsszel viszont csak bizonyos kikötésekkel támogatja a projektet, ha ugyanis egy kezében van a földgáz és a vezeték, akkor monopolhelyzetbe kerül a szolgáltató, ez pedig ütközik az uniós szabályokkal. Bulgária is az uniós állásponttal ért egyet. Ahogyan azt Boriszov elmondta, nem elégszenek meg a tranzitdíjjal, hiszen a tervből származó közvetlen bevételek az ígért 400 millió eurónál jóval nagyobbak. Ezért nem írták alá az oroszok által kidolgozott és előterjesztett hosszú lejáratú gázszállítási szerződés munkatervezetét. A bolgár miniszerelnök elmondta, a szóban forgó szerződésben értelmében Bulgária, mint részvényes kizárólag hátrányos feltételekkel szerepel.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke korábban tárgyalt Bulgária képviselőivel, ahol leszögezték: egyetértettek abban, hogy Bulgária nem tehető felelőssé a Déli Áramlat gázvezeték tervének meghiúsulásáért, hiszen e tervnek az unió feltételei szerinti megvalósítását támogatta.

A szerbek is a  Déli Áramlat leállításáról tárgyaltak az oroszokkal. Hétfőn telefonon egyeztetett a szerb kormányfő, Tomislav Nikolic Vlagyimir Putyinnal. Nikolic kijelentette, a szerbek számára rossz hír, hogy a vezeték nem halad át az  országon, és kifejezte reményét is, mi szerint az orosz döntés nem végleges. Erre azonban csekély az esély, mivel hétfőn Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy Oroszországban megkezdték az előkészületeket a gázvezeték megvalósításáról kötött kormányközi megállapodások felmondására. 

Brüsszelben kedden ülnek össze az energiaügyekben illetkékes magyar, bolgár, szlovén, osztrák, horvát, olasz, görög és román miniszterek, hogy megvitassák a gázvezeték tervének meghiúsulása utáni teendőket. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a tárgyaló felek egyebek mellett az Azerbajdzsánból való földgázimport lehetőségeiről, illetve a délkelet-európai és a nyugat-európai földgázpiacok közti összeköttetések javításáról fognak tanácskozni.

Forrás: MTI