Külföld

Biztonsági hálót hoznak létre a palesztinok számára

Százmillió dolláros segítséget nyújtanak az arab államok

Mahmúd Abbász palesztin elnök havi százmillió dolláros (27,5 milliárd forintos) "biztonsági háló" létrehozására kérte csütörtökön az arab államok külügyminisztereit egy rendkívüli ülés keretében.

Az izraeli büntetőintézkedések elleni védelem érdekében van szüksége havi százmillió dollárra a palesztin államnak Mahmúd Abbász elnök szerint. Az említett szankciók jegyében Izrael visszatart havi mintegy százhúszmillió dollárnyi (harminchárom milliárd forintnyi) adót, amelyet a palesztin hatóságok számára szed be. Az intézkedés válasz arra, hogy a palesztinok a hónap elején csatlakozási kérelmet nyújtottak be a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnál. Az áprilisban esedékes csatlakozás elviekben lehetővé teszi, hogy a palesztinok a bíróság előtt háborús bűnökkel vádoljanak meg izraeli illetékeseket.
Az izraeli megszorítások miatt a palesztin hatóságok nem tudják kifizetni a közalkalmazotti béreket.
Az arab külügyminiszterek határozatot fogadtak el arról, hogy megteremtik az anyagi segély folyósítását lehetővé tevő mechanizmust. A Maan palesztin hírügynökség jelentése szerint a ligában Irakot képviselő Dajá ed-Dabbász már szerdán bejelentette, hogy országa huszonnyolcmillió dollárt (7,7 milliárd forintot) biztosít a palesztin hatóságok támogatására.
Abbász egy bizottság létrehozására is felszólította a jelenlevőket annak érdekében, hogy egy újabb határozattervezetet nyújtsanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amely határidőt szab Izrael kivonulásának az általa 1967-ben elfoglalt palesztin területekről. Egy hasonló indítványt a BT december végén már elutasított.
Az ülésen felszólaló Nabíl el-Arabi, az Arab Liga főtitkára úgy fogalmazott: a nemzetközi közösség hozzáállásában alapvető változtatásokra van szükség. Mint mondta: "a cél a konfliktus kezelése helyett annak beszüntetése kell, hogy legyen". Arabi rámutatott, hogy ez utóbbi feltétele a "megszálló erők" kivonulása a palesztin területekről, lehetővé téve egy független palesztin állam létrejöttét, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne.

Forrás: MTI