Külföld

Bizalmi szavazással fogadták el az olasz kormány migrációs-biztonsági törvénycsomagját

A római belügyminisztérium csökkentette a menedékkérők fejenkénti támogatási összegét

Bizalmi szavazással fogadta el a római parlament felsőháza szerdán Matteo Salvini belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője migrációs-biztonsági törvénycsomagját, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorainak egy része megtagadta ennek támogatását.

A törvény megszavazása az utolsó pillanatig bizonytalan volt. Végül a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a Matteo Salvini nevével fémjelzett csomagot, amelyre így 163-an voksoltak igennel, 59 volt a nemek száma, és 19 a tartózkodásoké. Ez az első alkalom, hogy törvény elfogadására a június 1-jén felállt M5S-Liga kormány bizalmi szavazáshoz folyamodott. Az M5S négy szenátora a szavazáskor kivonult az ülésteremből.

Salvini: Nem bukik meg a kormány
Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga közös kormányzása nincs veszélyben - nyilatkozta Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes a Liga vezetője szerdán az olasz közrádiónak. Matteo Salvini eloszlatta a kormányválságról az olasz sajtóban terjedő híreszteléseket, hangsúlyozva, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga a helyén marad és maradéktalanul teljesíti az olaszoknak tett ígéreteket..  "Józan ésszel és alázattal minden megoldható" - hangsúlyozta a Liga vezetője a Radio1 olasz közszolgálati rádióban.
A Matteo Salvinihez közeli politikai források viszont az AGI olasz hírügynökségnek "nagyon feszültnek" nevezték a két kormánypárt vezetője közötti viszonyt.
Sajtóértesülések szerint Matteo Salvini nem válaszol a másik kormányfő-helyettes, Luigi di Maio az M5S vezetője telefonhívásaira sem. A Corriere della Sera legnagyobb olasz napilap azt írta, Luigi di Maio folyamatosan panaszkodik szövetségesére. Belefáradtam - idézte Luigi Di Maiót a Corriere, amely szerint nem kizárt, hogy az M5S-Liga kormány már a májusi Európai Parlamenti (EP-) választásokig se tart ki. Liga-bel források nem zárják ki, hogy már márciusban választások lesznek.
Közvetíteni szokás szerint Giuseppe Conte miniszterelnök próbál, aki szerda délután újabb egyeztetésre hívta Salvinit és Di Maiót. Az eredetileg kedd estére tervezett találkozót korábban Matteo Salvini mondta le, aki közösségi oldalán üzente, hogy Luigi Di Maio helyett kedd este inkább egy tál tészta mellett megnézi a tévében az olasz labdarúgócsapatok szereplését a Bajnokok Ligájában. A tészta fotóját közösségi oldalán is posztolta.
A június elején felállt kormányban már többször akadt ellentét az M5S és a Liga között, például amikor vita bontakozott ki a kikötők megnyitásáról a migráns-hajók előtt. Most a feszültséget két törvény élezte ki: a Salvini által kidolgozott migrációs-biztonsági csomag támogatását az M5S parlamenti tagjainak egy része megtagadta, ezért szerdán bizalmi szavazással fogadták el. Ezért cserébe viszont az M5S a korrupcióellenes igazságügyi reformhoz kért támogatást a Ligától, amely fenntartásait fejezte ki az elévülés átalakítását célzó tervekkel szemben.  Ezzel kapcsolatban Matteo Salvini azt mondta, "meg fogunk tudni egyezni".
Olasz sajtóvélemény szerint az M5S-Liga kormányában szünet nélküli erőpróba zajlik a két szövetséges között, amelyek folytonos választási kampány közepette kormányoznak saját támogatottságuk növelését remélve.
A felmérések szerint a kormány kezdeti 60 százalék feletti támogatottsága hat hónap után csökkenést mutat, és a kormánypártok népszerűsége sem növekszik. Az M5S a választásokon szerzett 32,7 százalékról 28,2-re csökkent, a Liga a márciusi választásokon elért 17, százalékról október elejére 33,8-ra erősödött, azóta viszont már 30,4 százalékra gyengült.
Elemzők egy része kizárja, hogy az M5S vagy a Liga már az EP-választások előtt "felborítsa" a közös kormányzást. A Corriere annak a feltételezésnek is hangot adott, hogy az M5S és a Liga között a közvélemény előtt zajló viták tulajdonképpen csak arra kellenek, hogy a másiknak időnként látványosan engedve mindkét párt megszerezze magának azt, amit politikailag el akar érni.

A csomag körüli feszültséget az M5S szenátorai váltották ki, akiknek egy csoportja már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy nem szavazza meg a szerintük elfogadhatatlan rendelkezéseket. Arra hivatkoztak, hogy a Salvini-rendelet nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva szigorítja az olaszországi migrációs rendszert, intézkedései pedig az alkotmányellenesség és az alapjogok megsértését súrolják. Az M5S ezen szenátorai a szavazáskor kivonultak az ülésteremből.

Matteo Salvini már a szavazás előtt győzelemnek nevezte a migrációs-biztonsági csomag bevezetését. Közösségi oldalán azt írta "szabályokat és rendet" kíván adni Olaszországnak. 

A szeptemberben bemutatott és Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag jelentősen szigorítja az olasz migrációs és nemzetbiztonsági rendszert.

Az Olaszországba érkező bevándorlókat ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében. A táborokat - amelyekből eddig a menedékkérők napközben szabadon távozhattak - lezárják. 

Olaszország továbbra is nemzetközi védelemben részesíti a háború vagy más üldözés elől menekülőket, akiknek kérelmét kivizsgálják. Ezzel egy időben szigorítják az eddig más okból is kiadott humanitárius menedékkérelmek odaítélését.  

Az Olaszországba érkező emberek 26 százaléka mostanáig ugyanis majdnem automatikusan azonnali, bármilyen ellenőrzés nélküli humanitárius menedékjogot és ezzel együtt tartózkodási engedélyt kapott. Ez ideiglenes volt, de az esetek többségében aztán meghosszabbították. Az olasz jogszabályok értelmében a többségében Afrikából érkező és a tengeren átkelő emberekről azt feltételezték, hogy menedékre jogosultakról van szó.

Korábban Matteo Salvini úgy nyilatkozott, valójában az érkezőknek 7 százaléka számít "valódi" menekültnek. A rendelet ezért pontosan megszabja, hogy Olaszországba érkezését követően mely esetekben kérhet valaki menedékjogot humanitárius okokból. A rendelet hat pontot sorol fel: az kérhet ilyen státust, aki kizsákmányolás, emberkereskedelem, családon belüli erőszak, természeti katasztrófa áldozata, valamint ha orvosi kezelésre szorul vagy más emberi, társadalmi érdem alapján ítélik oda neki az olasz hatóságok. 

Mindez a gyakorlatban a befogadó központok átalakítását is jelenti: eddig a nemzetközi védelemben részesülők és a más okból humanitárius menedékjogot kérők ugyanazokba a táborokba kerültek, ezentúl azonban az utóbbiak az illegálisbevándorló-központokban várnak majd kérelmük elbírálására. Kivételt egyedül a kiskorúak jelentenek. Bővítik a biztonságosnak tartott államok listáját, amelynek polgárai nem jogosultak védelemre. Kötelezővé teszik a menedékkérők befogadásával foglalkozó szervezetek támogatási rendszerének átláthatóságát. 

A rendeletcsomag szerint ha valaki menedéket kap, majd bűncselekményt követ el, és első fokon elítélik, elveszíti menekültstátusát. Szintén elveszíti menekültstátusát és kiutasítják azt, akit a hatóságok veszélyesnek ítélnek meg. A terrorizmussal vádolt olasz állampolgárságú bevándorlót megfoszthatják olasz állampolgárságától. Tovább szigorítják a menedékkérők fellebbezésének feltételeit.

Az olasz belügyminisztérium friss adatai szerint jelenleg csaknem 145 ezer ember van a különböző olaszországi táborokban, és év eleje óta 40 ezer menedékkérelmet nyújtottak be. 

Szigorítják a házasság útján vagy másképpen szerezhető olasz állampolgárság elbírálását is, amelynek idejét az eddigi 24 hónapról 48-ra emelik, valamint közepes szintű olasz nyelvtudáshoz kötik. 

A csomagban szereplő nemzetbiztonsági intézkedések a többi között szigorítják a furgonok és kamionok bérlési feltételeit, valamint minden 100 ezernél nagyobb olaszországi városban bevezetik az elektromos sokkoló fegyverek hatósági használatát. Három évre emelik a terület vagy épületfoglalásért kiszabható börtönbüntetést. Betiltják az utcai koldulást.

A törvény a képviselőház elé kerül, ahol nem kizárt az újabb bizalmi szavazás.

Csökkentette a menedékkérők fejenkénti támogatási összegét az olasz belügyminisztérium

Az olasz belügyminisztérium a menedékkérők befogadására és ellátására mostanáig  fejenként fordított napi 35 euró csökkentését jelentette be.  A római tárca rendelkezése szerint a napi fejkvótát 19 és 26 euró közöttire csökkentik. Az összeg a területtől,  valamint a befogadási központok nagyságától függ. Így egy menedékkérőket befogadó 50 fős központban a fejenkénti összeg napi 21,35 euró lehet, egy több mint ezer fős táborban valamivel több mint 25 euró.

Arról az összegről van szó, amelyet költségvetési forrásból az olaszországi önkormányzatok fordítanak a területükön befogadott menedékkérők ellátására és esetleges integrációjára. A pénzt az eddigi gyakorlat szerint olasz civilszervezetek, szövetkezetek és más humanitárius tevékenységet végző szervezetek pályázhatják meg.

A  témával foglalkozó sajtótájékoztatón Matteo Salvini is részt vett, aki régóta kilátásba helyezte  a menedékkérők olaszországi támogatási rendszerének átalakítását. Salvini szerint ugyanis a napi fejenkénti 35 euró meghaladta az EU-átlagot. Salvini kijelentette, az összeg csökkentésével sok "látszat önkéntes" és az olasz szervezett bűnözés is elesik majd az általuk a befogadásból eddig húzott haszontól.

"Az igazi önkéntesek maradnak pályán, akiket a segítés szelleme vezet, miközben a sok hamis egyesület eltűnik" - nyilatkozta Mateo Salvini. Hozzátette: "véget ért a gyöngyélet (..) aki eddig az (állami) mannából élt meg, az mostantól diétára kényszerül".

A belügyminiszter arra utalt, hogy az utóbbi időben számos olaszországi migránstáborról kiderült, hogy az erre  a célra létrehozott álszervezetek mögé bújva a szicíliai maffia vagy a calabriai 'ndrangheta üzemeltette őket, és ezek a bűnszervezetek tették zsebre a bevándorlóknak átutalt összegeket.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy Olaszországnak azokat kell befogadni, akik a háború elől menekülnek, "a gazdasági bevándorlóknak nincs helye": "aki a háború elől menekül a testvérem, aki viszont drogot árul és randalirozik, vissza kell térnie hazájába".

Azt mondta, Olaszország az egymás után bevezetett migrációs intézkedésekkel jól érthető üzenetet küld a migránsok származási országaiba és az embercsempészeknek is. Megjegyezte, hogy ezzel egy időben Olaszország biztonságos humanitárius folyosókon keresztül szerdán is 44 menekültet fogad be.

Gerarda Pantalone prefektus, a belügyminisztérium polgárjogi és migrációs felelőse elmondta, hogy az összeg csökkentésével a menedékkérők jogai és méltósága nem sérül. Az olasz állam szállást és ellátást biztosít számukra, érkezésükkor fejenkénti higiéniai-egészségügyi csomagot és egy 5 eurós telefonkártyát kapnak. A menekültjogban részesülőknek   olasz nyelvet is tanítanak. Az olaszországi migránstáborokban jelenleg közel 145 ezer ember tartózkodik.

Salvini üdvözölte az újabb migrációs intézkedést, miután a római parlament felsőháza szerdán megszavazta a nevével fémjelzett migrációs-biztonsági törvénycsomagot is. Salvini kijelentette, az utóbbi 5 hónap alatt többet tettek le az asztalra mint az előző kormányok 5 év alatt.

A L'Avvenire az olasz püspöki kar (Cei) napilapja azt írta, Matteo Salvini célja a kisebb, emberközpontú befogadóközpontok felszámolása, amelyeket eddig helyi civil szervezetek tartottak fenn. Az újság szerint a támogatás-csökkentéssel a menedékkérők integrációja károsul, mivel a táborokban nem jut majd pénz a nyelvi és szakmai képzésükre, ami miatt még könnyebben a feketepiacra kerülhetnek. 


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom