Külföld

Bizalmat kapott a parlamentben Andrej Babis második cseh kormánya

A kommunista párt biztosítja a parlamenti többséget

Bizalmat kapott csütörtökre virradóra a prágai parlamenti alsóházban az Andrej Babis vezette új cseh koalíciós kormány.

 A bizalmi szavazásra a szerdai egész napos éles, rendkívül indulatos, helyenként nagyon személyeskedő és durva vitát követően csak jóval éjfél után került sor. A 200 tagú parlamenti alsóházban a szavazáskor az ülésteremben jelenlévő 196 képviselő közül a kormányprogramot 105 képviselő támogatta, 91 pedig ellene szavazott.

Vészharangot kongat a jobboldali ellenzék, a kommunisták elégedettek
A kommunisták által támogatott új cseh kormány megalakulásával Csehországban véget ért az "első köztársaság" - állítja a cseh ellenzéki pártok egy része. Úgy vélik, hogy a kommunisták bekerülése a kormányzatba súlyosan veszélyezteti az eddigi demokratikus rendszert, és most "egy félig elnöki rendszer", illetve "Babis-féle demokrácia" van kialakulóban Csehországban.
A jobboldali ellenzéki pártok a parlamenti ülés befejezése után tartott sajtótájékoztatókon azt ígérték, hogy kemény, de konstruktív ellenzék lesznek. Vojtech Filip kommunista pártelnök viszont úgy látja, hogy az új cseh kormány megalakulása jó hír az Európai Unió és a nemzetközi pénzpiacok számára.
Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke szerint "félig kommunista kormány" jött létre, amelynek programja, célja homályos, és nem viszi előre Csehországot. Fiala rámutatott: az 1989-es rendszerváltás óta most történt meg először, hogy a kommunisták kormányzati hatalomhoz jutottak.
"A mostani szavazással véget ért az első Cseh Köztársaság, és megkezdődött az új köztársaság" - jelentette ki Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke. Megjegyezte: reméli, hogy a második Cseh Köztársaság nem fog a második Csehszlovák Köztársaságra hasonlítani.
A cseh társadalomtudomány a két világháború közötti Csehszlovákiát nevezi első köztársaságnak. A csehszlovák állam szudétanémet területeit a náci Németországnak juttató 1938. szeptemberi müncheni egyezmény utáni országot, amelyben a szélsőséges erők kerültek hatalomra, és amely a 2. világháború kirobbanásával megszűnt, pedig második köztársaságnak.
Jan Bartosek, a KDU-CSL parlamenti frakcióvezetője szerint a kommunisták hatalmi pozícióba kerüléséért és Csehország várható "Keletre tolódásáért" az ANO és a CSSD viseli a felelősséget.
Megszűnt az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság demokratikus rendszere, és egy sajátos "Babis-féle demokrácia alakult ki", amely erős vezetőre épül - vélekedett Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt tiszteletbeli elnöke. Schwarzenberg szerint Andrej Babis politikai és gazdasági befolyása következtében "korlátlan hatalomra" tett szert, és Csehországot saját vállalataként fogja irányítani.
Miroslav Kalousek, a párt frakcióvezetője azt mondta: Csehországban megnő az orosz befolyás, mert a kommunisták Milos Zeman államfővel együtt "(Vlagyimir) Putyin ötödik hadoszlopa lesznek".
Az új kormány megalakulásával Csehországban véget ért a féléves belpolitikai válság - nyilatkozta újságíróknak Vojtech Filip, a KSCM elnöke. Meggyőződése, hogy a kormány megalakulása kedvező hír mindenki számára, és nagyon fontos Csehország stabil fejlődése szempontjából. Hangsúlyozta: a kommunisták a programja miatt támogatták az új kormány megalakulását, de a következő időszakban csak "megtűrik" a kabinetet. Felkészültek arra, hogy saját kezdeményezéseket tegyenek a parlamentben programjuk megvalósítására.
A Cseh Kalózpárt szerint az új kormány csak az Andrej Babis tulajdonában lévő Agrofert élelmiszer- és vegyipari holding számára pozitív hír, de Csehország számára "lemaradást" fog jelenteni.
A két kormánykoalíciós párt, az ANO és a CSSD képviselői a parlamenti ülés után reggelig még nem nyilatkoztak a sajtónak.

 

A kilenc parlamenti párt közül az ANO Mozgalom, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) képviselői mondtak igent a kormányra, míg a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a Cseh Kalózpárt, a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), a jobboldali TOP 09 párt, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt képviselői ellene voksoltak. A kormányoldalnak összesen 108 képviselője van, de az ülésről hárman hiányoztak. Jirí Masek, az ANO képviselője családi okokból éppen Ausztráliában tartózkodik, míg Milan Chovanec, volt szociáldemokrata belügyminiszter közölte: azért hiányzik, mert nem ért egyet a kommunisták bevonásával a kormányzatba. Zdenek Ondrácek, kommunista képviselő távolléte meglepetésnek számít, az oka nem ismeretes.

A hatályos szabályok szerint a kormánynak a bizalom megszerzéséhez a szavazáson résztvevő képviselők több mint felének a támogatására volt szüksége, ami ezúttal 99 igent jelentett. Csehországnak ezzel a tavaly októberi képviselőházi választás óta eltelt majdnem kilenc hónap után újra teljes értékű kormánya van.

A kormányalakítás elhúzódásának legfőbb oka, hogy a pártok többsége nem volt hajlandó együttműködni Andrej Babissal, aki ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárás folyik és neve szerepel a volt csehszlovák kommunista állambiztonság (StB) ügynöklistáján.

A délutáni órákban a parlament közelében több száz ember tüntetett az új kormány, a kommunisták bevonása ellen a kormányzásba, valamint Andrej Babis és Milos Zeman államfő ellen. Este a tüntetők a parlament épülete elé nyomultak, s amikor Andrej Babis kiment az épület elé, különböző tárgyakat, műanyag palackokat dobáltak felé.

A választáson győztes Andrej Babis vezette ANO a Cseh Szociáldemokrata Párttal együtt alakított kisebbségi koalíciós kormányt. Miután a két politikai erőnek a 200 tagú alsóházban együtt 93 képviselője van (78 és 15 mandátum), ezért a parlament bizalmát csak egy harmadik erő segítségével szerezhette meg. Ennek érdekében az ANO úgynevezett türelmi megállapodást írt alá a 15 mandátummal rendelkező Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával. A KSCM vállalta, hogy a bizalmi szavazáskor támogatni fogja a kormánykoalíciót és a megállapodás érvényessége alatt nem kezdeményez bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. A miniszterelnökkel együtt 15 tagú kormányban a kormányfőt és kilenc tárcavezetőt az ANO jelölt, ötöt pedig a CSSD. A külügyminisztériumot ideiglenesen Jan Hamácek, szociáldemokrata kormányalelnök, belügyminiszter vezeti. A CSSD jelöltjét, Miroslav Pochét ugyanis Milos Zeman államfő nem volt hajlandó kinevezni külügyminiszternek.

Hamácek szerint, aki egyben a CSSD elnöke is, már keresik a kialakult helyzet megoldását. A párt továbbra is az európai parlamenti képviselő Miroslav Pochét tartja jelöltjének.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom