Külföld

Bizalmat ígér Trump Varsónak

Támogatja a lengyeleket és Kelet-Európát a megválasztott amerikai elnök

Az Egyesült Államok fontos szövetségesének nevezte Lengyelországot Donald Trump megválasztott amerikai elnök az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott beszélgetése során. A lengyel sajtó szerint az Egyesült Államokban élő lengyelek töltötték be az amerikai elnökválasztáson a mérleg nyelvének szerepét, méghozzá Trump javára.

Lengyelország „a kétoldalú kapcsolatok minden vonatkozásában” számíthat az Egyesült Államokra – erről biztosította Donald Trump megválasztott amerikai elnök Andrzej Duda lengyel államfőt szerda esti telefonbeszélgetésükben. Trump elmondta, hogy tiszteli az Egyesült Államokban élő lengyel közösséget és annak hozzájárulását az amerikai társadalom és gazdaság fejlődéséhez.

A lengyel sajtóban olvasható politológusi kommentárok szerint az Egyesült Államokban élő több mint tízmillió lengyel az amerikai elnökválasztáson a mérleg nyelvének szerepét tölthette be, Trump javára billentve a szoros választási küzdelmet. A kommentárok szerint az előző választási időszakokban inkább a demokratákra szavazó amerikai lengyelek ezúttal többségükben a republikánus jelölt mellett dönthettek. Ennek vélhetőleg mindenekelőtt a demokraták hagyományos védőbástyáját jelentő Pennsylvania, Michigan és Wisconsin államban volt jelentősége, ahol Trump győzött, és ahol több százezres lengyel közösségek élnek. Trump szeptember végén találkozott Chicagóban az ott élő lengyelekkel, és többek között azt mondta, hogy az erős Lengyelországot és erős Kelet-Európát támogatja, mint „a biztonság és a szabadság alapját”.

A PAP hírügynökség kérdésére, hogy a beszélgetés során elhangzott támogató nyilatkozat a júliusi varsói NATO-csúcson hozott megállapodások megvalósítására is vonatkozik-e, Krzysztof Szczerski, az elnöki hivatal külügyi államtitkára annyit mondott: „Trump hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli Lengyelországot mint az Egyesült Államok szövetségesét, és jó lengyel–amerikai együttműködésről biztosította a lengyel elnököt”.

Trump egyébként tegnap a japán kormányfővel tárgyalt New Yorkban: Abe Sindzót a külföldi vezetők közül elsőként fogadta a frissen megválasztott elnök, a találkozónak és Trump Japánra fordított kitüntetett figyelmének ezért az egész kelet-ázsiai térségben nagy jelentőséget tulajdonítanak. A japán kérésre létrejött találkozóból, illetve az ott elhangzottakból elemzők Donald Trump várható ázsiai politikájára próbálnak következtetni.

Japánban úgy tartják, hogy az erős japán–amerikai szövetség elengedhetetlen az ázsiaicsendes-óceáni térség békességéhez és stabilitásához. Ám a választási kampányban Trump – ha ezt nem is kérdőjelezte meg, de – felvetette, hogy Washington kivonulhat Ázsiából, és visszavonhatja csapatait Japánból és Dél-Koreából, ha ezek az országok nem járulnak hozzá nagyobb mértékben a védelmi kiadásokhoz, vagyis nem fizetnek többet az amerikaiaknak a védelemért. Ez – elemzők szerint – azt is jelentené, hogy több tere lenne Kínának a terjeszkedésre.

Ám a választási győzelem óta a Trump környezetéből érkező első jelzések azt érzékeltetik, hogy a megválasztott elnök jóval szkeptikusabb Kínával kapcsolatban, mint azt sejteni lehetett. A környezetében lévő és Ázsiával foglalkozó szakértők ugyanis „héják” a Kínával folytatandó politikát illetően. A japán kormányfő a találkozót a „bizalom kiépítése első lépcsőjének” nevezte.