Külföld

Bíróság előtt ismerte el a katalán függetlenségi népszavazás szimbolikus jellegét három szeparatista vezető

A vádlottak maguk kérték, hogy vallomást tehessenek

Elismerte az október 1-én rendezett katalán függetlenségi népszavazás szimbolikus jellegét, és elutasította Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánítását az a három, előzetes letartóztatásban lévő katalán szeparatista vezető, akik csütörtökön tettek vallomást a központi büntetőbíróságon Madridban.

A spanyol sajtó a zárt ajtók mögött tartott meghallgatáson jelenlévő, névtelen forrásokra hivatkozva számolt be az elhangzottakról.
Joaquin Forn, a volt katalán kormány belügyi tanácsosa, Jordi Sánchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) valamint Jordi Cuixart, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezetek vezetői maguk kezdeményezték, hogy vallomást tehessenek.

Ügyvédeik pedig ismét kérvényezik a bíróságtól, hogy a továbbiakban szabadlábon védekezhessenek.

Joanquin Forn több mint két hónapja van előzetes letartóztatásban, ellene - ahogy a menesztette katalán kormány többi tagjával szemben is - lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett eljárást az ügyészség az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített függetlenségi folyamat, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Az utcai megmozdulások szervezésében jelentős szerepet játszó civil szervezeti vezetőkkel szemben zendülés bűncselekményének gyanújával indult eljárás a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál történt szeptember 20-i éjjeli tüntetés miatt. 

Az általuk szervezett és koordinált demonstráció idején az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta. 
A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon. 
Forn és Sánchez a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) nevű párt színeiben képviselői mandátumot nyertek a december 21-i helyi parlamenti választásokon. Szabadlábra helyezésüket épp azért kérték, hogy ott lehessenek az új törvényhozás alakuló ülésén jövő szerdán.