Külföld

Bevándorláspárti erők az Európai Néppártban

Ezek a politikai tömörülések zárnák ki a Fideszt és a többi migrációellenes pártot az EPP-ből

Az Európai Néppártban (EPP) több olyan bevándorláspárti, elsősorban nyugat-európai politikai tömörülés van, amely eltüntetné a Fideszt és a többi migrációellenes pártot is az EPP-ből. Céljuk, hogy egy olyan migránspárti koalíciót hozzanak létre az Európai Parlamentben (EP), amely Soros György egyik legközelebbi szövetségesét, Frans Timmermanst választaná meg az Európai Bizottság élére.

juncker epp
Itt vannak azok a névleg jobboldali pártok, akik kizárnák a migrációelleneseket az EPP-ből:
  • A luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV). Ennek a politikai tömörülésnek tagja az a Jean-Claude Juncker, aki legalább fél éve követeli a nagyobbik magyar kormánypárt eltávolítását a Néppártból, de ez idáig nem sikerült. Ráadásul párttársa, Frank Engel sem szeretné az EPP-ben látni a Fideszt, ő már két éve ezt hangoztatja, gyakran dicséri Gyurcsány Ferenc bukott kormányfőt, és a CEU mellett is többször kiállt.
  • portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD). Utóbbinak tagja az a José Manuel Barroso, aki 10 éven át volt az Európai Bizottság elnöke (2004-2014), s hivatali ideje alatt rengeteg vitája volt a második Orbán-kormánnyal.
  • görög Új Demokrácia Párt (ND)Európai szinten a legismertebb politikusa Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja. Erősen bevándorláspárti, kezdeményezője volt számos Brüsszelből érkező, a migránsok befogadására irányuló tervezetnek.
  • svéd Mérsékelt Párt (M). Egyik képviselője, Anna Maria Corazza Bildt egy brüsszeli lapban követelte a Fidesz kizáratását a Néppártból. Egyébként az ő neve is szerepel Soros György megbízható szövetségeseinek a listáján. 
  • máltai Nemzeti Párt (NP). Ez a párt ugyan hivatalosan nem jelezte, hogy kizárná a Fideszt az EPP-ből, de egyik képviselője, Roberta Metsola ilyen utalásokat tett.
  • lengyel Polgári Platform (PO). Ők sem kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből, de Róza Thun képviselő úgy nyilatkozott: "A magam részéről mindent meg fogok tenni azért, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot". Egyébként ő is szerepel Soros bizalmi listáján.
  • német CDU/CSU. A pártcsalád megosztott ebben a témában. A CDU egyik rangidős EP-képviselője, Elmar Brok a magyar kormány plakátkampánya miatt gondolja úgy, komolyan kellene tárgyalni a Fidesz kizáratásáról. Magyarország másik fontos CDU-beli kritikusa Ingeborg Grässle, az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) elnöke, aki korábban azt nyilatkozta, meg kellene vonni az EU-s forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem hajlandóak átvenni a migránsokat.
 
A fent említett néppárti politikusok és pártok azok, akik szétszakítanák a legsikeresebb konzervatív-centrista pártcsaládot, s így ismét a szocialisták lennének hatalmon és 15 év után újra baloldali elnöke lehetne az EPP-nek a holland Frans Timmermans személyében - írja az origo.hu.