Külföld

Belügyminiszteri csúcs Brüsszelben

„Ankarának eredményeket kell felmutatnia”

Európának következetesnek kell maradnia a Törökországgal folytatott tárgyalásokon, Ankarának pedig eredményeket kellene felmutatnia a menekültáradat csökkentése terén - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter Brüsszelben, az európai uniós tagországok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve. Diplomáciai források szerint a tanácskozáson meghosszabbíthatják az orosz és oroszbarát magánszemélyek ellen elrendelt szankciókat is.

Thomas de Maiziere: Biztonságos országgá fogjuk nyilvánítani Törökországot

Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani az európai uniós tagországok, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat - közölte Thomas de Maiziere.

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindenki Európába jöhet, aki akar. Ezért van szükség törvényes útvonalra a valódi menekültek számára” - hangsúlyozta Thomas de Maiziere, és védelmébe vette az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli csúcstalálkozóján született elvi megállapodást.

Szerinte az Európai Unió nagyon jó úton halad a migrációs válság kezelésében. Koordinált, uniós szintű válasz született a problémára, és ennek nyomán jelentősen csökkent a kontinensre érkezők száma, Németországba nagyjából tizedannyian érkeznek, mint tavaly ősszel - mondta.

Uniós diplomáciai források korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy az ülésen részt vevő miniszterek várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt szankciókat.

A hétfői EU-török csúcsértekezlet jelentős szerepet játszott abban, hogy a nyugat-balkáni útvonal mostanra lezártnak tekinthető - jelentette ki a miniszter, aki azt szeretné, ha ez tartósan így is maradna. Hozzátette, hogy a migránsáradat csaknem véget ért ezen az útvonalon.

De Maiziere kijelentette: a cél az, hogy csökkentsék az Európába érkezők számát, felszámolják az embercsempész-hálózatokat, együttműködjenek Törökországgal és segítséget nyújtsanak Görögországnak.

Az ENSZ emberi jogi biztosa óva intett a migránsok kollektív kiutasításától
A nemzetközi jog alapján illegálisnak minősülő kollektív és önkényes kiutasításokhoz vezethetne az Európai Unió és Törökország közötti alku megvalósulása - figyelmeztetett az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön Genfben.
Zeid Raad al-Husszein az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt évenként megtartott értékelő beszédében arra szólította fel Brüsszelt, hogy sokkal "emberségesebb és az emberi jogokkal nagyobb összhangban lévő intézkedéseket" fogadjanak el a március 17-én folytatódó egyeztetéseken.
"A visszaküldés politikájának meg kell felelnie a nemzetközi emberi jogi előírásoknak" - szögezte le al-Husszein.
A főbiztos bírálta, hogy Európában manapság a humanitárius segítőkészség helyett - amelynek terén az utóbbi években Németország járt élen - "egyre ádázabb versenyfutás zajlik azért, hogy ki tudja hamarabb kiutasítani a migránsokat".
Úgy vélte, a határok lezárása és a korlátozások nem teszik lehetővé a menekülés hátterében álló okok egyéni vizsgálatát, és így megsértik a nemzetközi és az európai jogot.
A hétfői brüsszeli csúcstalálkozó után lezárultak a határok az illegális bevándorlók előtt, Szlovénia, Horvátország és Szerbia, a schengeni szabályokhoz tartva magát, már csak érvényes útlevéllel és vízummal engedi be a migránsokat.

Osztrák belügyminiszter: Ankarának eredményeket kell femutatnia

Európának következetesnek kell maradnia a Törökországgal folytatott tárgyalásokon, Ankarának pedig eredményeket kellene felmutatnia a menekültáradat csökkentése terén - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner. Az osztrák belügyminiszter úgy vélte, hogy már az unió keleti határain meg kell állítani a migránsáradatot, amiben Törökországnak kulcsszerepe van. Hozzátette: Ankarának meg kell mutatnia, hogy képes erre, és azt követően lehet továbblépni, tárgyalni a vízumliberalizációról vagy az ország uniós tagságáról. Törökország a vízumkényszer eltörlését és újabb csatlakozási tárgyalások megnyitását kérte az uniós vezetőkkel hétfőn tartott brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az osztrák miniszter elmondta, hogy országa nem változtat a véleményén, és kitart amellett, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak továbbra is zárva kell maradnia. Szerinte erre azért van szükség, hogy az ellenőrizetlen illegális bevándorlásnak végérvényesen véget lehessen vetni. Mikl-Leitner úgy vélte, hogy nem szabad hiú reményt kelteni a migránsokban. Mint mondta, világos üzenetre van szükség: nem érdemes útnak indulni a Balkánon keresztül Európa felé.

Ankara: Törökország nem fogad vissza mindenkit
Törökországnak a menekültek visszafogadásáról szóló ajánlata azokra a migránsokra nem vonatkozik majd, akik már elérték a görög szigeteket, tehát jelenleg az Európai Unió területén tartózkodnak - közölte Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában. Bozkir kifejtette: a megállapodás csak azokat a migránsokat érinti, akik az EU-val kötött egyezség hatályba lépését követően érkeznek az Európai Unióba. Bozkir kijelentése ellentétben áll Ahmet Davutoglu miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, amely szerint Törökország hajlandó visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező menekültek mindegyikét. Az európai ügyekért felelős török miniszter kiemelte, hogy Törökország május 1-jére a migrációs válság megoldására vonatkozóan vállalt összes kötelezettségének eleget tesz. Hangsúlyozta: ezrekre vagy tízezrekre, nem pedig százezrekre vagy milliókra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akiket Törökország visszafogad. Az átvételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) rendszere alapján határozzák meg - tette hozzá.