Külföld

Bekérették a római külügyminisztériumba Franciaország nagykövetét

Conte párizsi útjának lemondását fontolgatja - Nem marad mentőhajó a líbiai partoknál

Bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba szerda reggel, miután Párizs bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből; olasz sajtóértesülések szerint Rómában emiatt fontolgatják Giuseppe Conte miniszterelnök pénteki párizsi útjának lemondását.

aquarius2-576
Fotó: Reuters

Az Enzo Moavero Milanesi vezette olasz külügyminisztériumban magyarázatot vártak a francia elnöki hivatal keddi közleményére. Ebben Emmanuel Macron francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását. A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma "nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket".

Matteo Salvini szerdai parlamenti felszólalásában kijelentette, a franciák kérjenek bocsánatot vagy Conte is mondja le pénteki útját. Hozzátette: "a franciák fenomének akarnak lenni, de több mint 10 ezer embert utasítottak vissza a francia-olasz határról, köztük nőket és gyerekeket is, és kevesebb menedékkérőt fogadnak be mint mi (olaszok)".
Enzo Moavero Milanesi kijelentése szerint a helyzet "kompromittálja" a két ország közötti kapcsolatokat. 

Olaszországban ennél is nagyobb visszhangja volt annak, hogy Gabriel Attal, a Macron vezette En Marche párt brüsszeli szóvivője egyenesen "undorítónak" nevezte az olaszok eljárását.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányzó Liga politikusa kedd esti televíziós interjújában kijelentette, hogy menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át. "Emmanuel ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!" - üzente Matteo Salvini a francia elnöknek.

Franciaország folytatni kívánja a párbeszédet Olaszországgal
Franciaország ragaszkodik a párbeszédhez és az együttműködéshez Olaszországgal az Európát sújtó migrációs kérdésben - közölte szerdán a francia külügyi szóvivő, miután bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba.

"Teljesen tisztában vagyunk azzal a súllyal, amely a migrációs nyomás miatt Olaszországra nehezedik és az erőfeszítésekre, amelyeket ez az ország tesz. A francia vezetők egyetlen megszólalása sem kívánta ezt megkérdőjelezni" - olvasta fel a szóvivő az előre megírt nyilatkozatot, nem sokkal azelőtt, hogy az olasz kormány hivatalos bocsánatkérésre szólította fel Emmanuel Macron francia államfőt, amiért cinikusnak és felelőtlennek nevezte a római kormány magatartását.

"Amennyiben nem érkezik hivatalos bocsánatkérés, Giuseppe Conte miniszterelnök jobban tenné, ha nem utazna el Olaszországba" - fogalmazott  Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga olasz kormánypárt politikusa. 
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken indul Párizsba, első európai látogatására, ahol Emmanuel Macron munkaebéden fogadja őt. 

Franciaország olaszországi nagykövetét az államfő által hangoztatott vélemény miatt kérették be a római külügyminisztériumba.
"Ragaszkodunk a párbeszédhez és az együttműködéshez, amelyet ezekben a témákban Rómával folytatunk" - olvasható a francia külügyi közleményben. 

Emmanuel Macron délután egy vidéki látogatásán szerda délután arra kért mindenkit, hogy "ne engedjenek az érzelemnek, amelyet egyesek manipulálnak" az Aquarius kálváriája ürügyén és arról biztosított, hogy Franciaország "kéz a kézben dolgozik" Olaszországgal a migrációs válság kezelésén. 

"Mindkét ország számára lényeges, hogy gyorsan sikerüljün az európai menekültügyi rendszer reformjáról megegyezni, megerősíteni közös akcióinkat a (migránsok) származási és a tranzitországai irányába, és megerősíteni a külső határok védelmét" - tette hozzá a szóvivő, jelezve, hogy éppen ezek a témák szerepelnek a pénteki Conte-Macron megbeszélés napirendjén. 

Emmanuel Macront egyébként hazájában is élesen támadják, mégpedig saját pártjából, amiért az elmúlt napokban nem szólalt meg, és nem ajánlotta fel az Aquarius mentőhajó befogadását, pedig Korzika szigetének vezetői felajánlották azt.

Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő kedden elmondta: Franciaország nem volt tétlen, folyamatosan egyeztetett a máltai, a spanyol és az olasz döntéshozókkal. Emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron a kezdetektől ugyanazt az irányvonalat követi a migrációs kérdésben, amelynek kulcsszavai a határozottság és a humanizmus, s amelyet Franciaországban jobb- és baloldalról egyaránt támadnak.

Nem marad mentőhajó a líbiai partoknál
Sophie Beau, az Aquariust mentőhajót működtető SOS Méditerranée igazgatója szerint biztos halálesetekre lehet számítani a Földközi-tengeren azzal, hogy az Aquariusnak el kellett hagynia a mentőövezetet, és a spanyolországi Valencia kikötőig kell elvinnie a fedélzetén tartózkodó 629 migránst, miután Olaszország nem fogadja be őket.

"Amíg az Aquarius 1500 kilométert megtesz, hogy kitegye a migránsokat Valenciánál, mi történik a hajótörési övezetben?" - tette fel a kérdést szerdán az európai civil szervezet vezetője a dél-franciaországi Marseille-ben tartott sajtótájékoztatóján.  
Sophie Beau arra emlékeztetett, hogy amíg az Aquarius két olasz hajó kíséretében elviszi az afrikai partokról indult 629 embert Valenciáig, a líbiai partoknál, ahonnan naponta többtucatnyian indulnak el lélekvesztőkön Európa felé, nincsen egyetlen mentőhajó sem. 

"Életmentéshez szükséges alapvető eszközök hiányoznak, és ez újabb áldozatokkal jár. Ez a szemünk előtt történik. Ezek biztos halálesetek" - fogalmazott a francia aktivista.

A Sea Watch német nemkormányzati szervezet szerint kedden egy hajótörés után Líbia partjainál egy amerikai hadihajó 41 túlélőt és 12 holtestet vett a fedélzetére. Az SOS Méditerranée szerint gumicsónakonként legalább százan szoktak elindulni, így nem tudni pontosan, hány áldozata lehet ennek az újabb hajótörésnek.
Sophie Beau nem kívánta kommentálni az európai kormányok közötti vitát az Aquarius sorsáról, de jelezte, hogy nem tudni, mi fog történni a kimentett migránsokkal. 

"Minden alkalommal ugyanezt a forgatókönyvet játsszuk el?" - fogalmazott. Véleménye szerint valamennyi európai ország felelős a kialakult helyzetért, miután korábban nem kívánták meghallgatni Olaszország "segélykiáltásait". "Európa tétlensége bűntett. Az elmúlt három évben 15 ezren haltak meg a Földközi-tengeren" - mondta a civil szervezet vezetője.  

Az Aquarius 2016 február óta menti a hajótörötteket Líbia partjainál, eddig csaknem 30 ezer embert mentettek ki.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az MSF azonban kifogásolta, hogy a kimerült embereknek így további négy napot kell kibírniuk a tengeren.

Befutott a Diciotti

Befutott szerdán a kelet-szicíliai Catania kikötőjébe az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója, fedélzetén 932 migránssal és két halottal - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

A hírügynökségek hétfői beszámolói még arról szóltak, hogy legkevesebb 790 migráns vár arra az olasz parti őrség Diciotti hajóján, hogy partra szállhasson. Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője ugyanakkor a CNN hírtelevíziónak hétfőn nyilatkozva azt mondta: nem hiszi, hogy az olasz kormány megtagadhatja a parti őrségtől, hogy hajója kikössön, szemben egy olyan külföldi lobogó alatt közlekedő hajótól, mint az Aquarius. A Diciotti végül 937 migránssal és két holttesttel a fedélzetén indult vissza az olasz partokhoz, Lampedusa szigeténél azonban megállt, hogy leszállítsanak róla négy várandós nőt és egy gyereket, akiket azonnal kórházba kellett szállítani egészségi okok miatt.