Külföld

Befogadó oktatással megfékezhető a terrorizmus

Az európai értékek oktatással való megerősítéséről írt közös cikket Navracsics Tibor és a spanyol oktatási miniszter

Az inkluzív (befogadó jellegű) oktatás és a közös értékek előmozdítása része azoknak a lépéseknek, amelyekkel megfékezhető a terrorizmus - írta az ABC című spanyol napilapban vasárnap megjelent közös cikkében a Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa és Inigo Méndez de Vigo ügyvezető spanyol oktatási, kulturális és sportminiszter.

Az Értékeink értéke címmel közölt írásban a két politikus kifejtette, hogy az európai kontinensnek egyidejűleg kell olyan kihívásokkal szembenéznie, mint az itt született és tanult fiatalok terrorista radikalizálódása, a migrációs krízis, amely rávilágított a különböző kultúrájú és vallású emberek integrációjának kényes kérdésére, és végül a Brexit, amellyel több millióan megkérdőjelezték az unió hozzáadott értékét.
Ezekre a kihívásokra nem lehet leegyszerűsített válaszokat adni, "számunkra a megoldás az európai értékek oktatás révén történő előmozdításában és közvetítésében rejlik" - hangsúlyozták.
Véleményük szerint "újra kell élesíteni" az Európai Unióról szóló szerződés második cikkelyében megfogalmazott értékeket, mint az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - köztük a kisebbségi jogok - tiszteletben tartása egy plurális társadalomban, a diszkrimináció elutasítása, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, a férfiak és nők közötti egyenlőség.
Ezeket megerősítve, képesek leszünk létrehozni egy pozitív, befogadó és nyitott identitást - állapították meg írásukban.
Navracsics Tibor és Inigo Méndez de Vigo hangsúlyozta: a párizsi, brüsszeli, nizzai terrortámadások után sokkal inkább szükség van az Európához tartozás érzésének fejlesztésére, mint korábban.
Döntő lenne, hogy az európai építmény alapját képező értékek és elvek elsajátítását elősegítsék a nemzeti tantervekkel, és a gyerekek - a családok, a tanárok és egyéb, az oktatásban részt vevő társadalmi szereplők bevonásával - megszerezzék a szükséges kompetenciákat - zárul az ABC-ben megjelent cikk.