Külföld

Becsületrenddel tüntették ki a megölt rendőröket

A két férfi és egy nő a párizsi merényletekben vesztette életét

Posztumusz Becsületrendet, vagyis a legmagasabb állami kitüntetést adományozta a francia államfő annak a három rendőrnek, akiket a párizsi terrortámadások során öltek meg a merénylők.

"Clarissa, Franck, Ahmed azért haltak meg, hogy mi szabadon élhessünk" - mondta Francois Hollande francia elnök a három rendőr ünnepélyes búcsúztatásán a párizsi prefektúrán.
Franck Brinsolarót és Ahmed Merabet-t a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni múlt szerdán tizenkét áldozatot követelő merénylet során ölték meg a Kouachi fivérek, Clarissa Jean-Philippe-et pedig másnap reggel lőtte le a harmadik dzsihadista Monrouge-ban.
A három napig tartó támadássorozatnak tizenhét halottja és húsz sebesültje volt.

"Ezt a nőt és ezeket a férfiakat ugyanaz a szándék vezérelte. Honfitársaink védelme. Ugyanaz az eszme vezérelte őket, a köztársaság szolgálata" - fogalmazott az államfő. Személyes hangvételű beszédében mindhárom, szolgálatteljesítés közben megölt rendőrtől külön-külön búcsúzott.
A 26 éves Clarissa Jean-Philippe, aki Franciaország egyik tengerentúli megyéjéből, Martinique szigetéről származott, hátában egy golyóval, "mártírként halt meg". Ahmed Merabet "muzulmán vallású francia volt, büszke arra, hogy a köztársaság értékeit, a szekularizációt képviselte, és mindenki másnál jobban tudta, hogy a fanatizmus a világban mindenhol megöli a muzulmánokat" - hangsúlyozta Hollande. A Charlie Hebdo megölt főszerkesztőjének, Charbnak a védelmét ellátó Franck Brinsolaro pedig "a szemtelenségig is elmenő szólásszabadságért halt meg" - mondta az elnök. 
"A mi nagy és szép Franciaországunk soha nem törik meg, soha nem enged, soha nem hajol meg. Szembenéz és állva marad" - fogalmazott Hollande a francia nemzeti lobogóval letakart koporsók előtt elmondott gyászbeszédének végén. A ceremónián a Charlie Hebdo szerkesztőségének életben maradt tagjai is megjelentek. 
A több száz megrendült rendőr részvétele mellett néma csendben folyó szertartáson csak egyes rendőrök sírását lehetett hallani, többen közülük el is ájultak.       
A búcsúztatás végén Frédéric Chopin Gyászindulójára indult el a gyászmenet a Párizs belvárosában, a Szajna partján található prefektúráról. A hozzátartozók vonultak a koporsók mögött, őket az államfő két oldalán könnyes szemekkel Manuel Valls kormányfő és Bernard Cazeneuve belügyminiszter kísérte.

A francia Nemzeti Front elnöke, Marie Le Pen a schengeni megállapodás felfüggesztését, a nemzeti határok visszaállítását, a rendőrséget és a hadsereget sújtó megszorító politika moratóriumát, és a külföldön harcoló francia dzsihadisták hazatérésnek megakadályozását javasolta.

"Fel kell függeszteni Schengent, megakadályozni a külföldi harcosokat, hogy visszajöjjenek. Európa gyengévé tett minket azzal, hogy ránk erőltette a határok teljes megnyitását" – hangsúlyozta a politikus.


Forrás: MTI