Külföld

Bécsben egyeztetnek a nyugat-balkáni helyzetről

Ausztria és a balkáni államok közös lépéseket tesznek a menekültáradat megállítására

Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése, hanem továbbra is azt segíti elő, hogy az emberek minél gyorsabban átjussanak az országon - mondta az osztrák külügyminiszter a szerdára Bécsbe összehívott nyugat-balkáni konferencián elhangzott nyitóbeszédében. Az eseményre egyébként a görögök nem kaptak meghívást, amelyet Athén több ízben is sérelmezett.

Sebastian Kurz kijelentette: Európában hiányzik az akarat, hogy jelentősen mérsékeljék az emberáradatot. A tárcavezető hangsúlyozta: Ausztria az európai megoldásra törekszik, azonban jelenleg nincs kilátásban közös lépés. Indoklása szerint ezért Ausztria nemzeti hatáskörben intézkedik, de ezt előtte össze akarja hangolni az érintett országok menekültpolitikájával.

Kurz kijelentette: elvárja, hogy „tartsák tiszteletben Ausztria túlterheltségét, és legyenek megértéssel iránta”.

Felszólalt Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is. Fontos, hogy a menekülteket már a balkáni útvonalon megállítsák, ezért a konferencián közös intézkedésről szavaznak majd - mondta.

A tanácskozást a két miniszter hívta össze. Az osztrák fővárosba várták Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia külügyi és belügyi tárcavezetőit. Az egyeztetésen részt vesz Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter is.

A konferencián szó esik a határ biztonságának fenntartásáról, az embercsempészet és a szélsőségesség elleni küzdelemről, a harmadik államokkal való együttműködésről, valamint arról, hogy milyen következményekkel járhat, ha egy országban feltorlódnak a menekültek.

Ausztria és a balkáni államok közös lépéseket tesznek a menekültáradat megállítására

Ausztria és a balkáni államok közös lepéseket tesznek a menekültáradat megállítására - jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán Bécsben. Ausztria és a találkozón részt vevő kilenc balkáni ország közös nyilatkozatot fogadott el arról, hogy határozottan csökkenteni kell a migrációs áradatot a Balkánon - közölte Johanna Mikl-Leitner a találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Bécsben megállapodtak arról is, hogy Macedóniát "teljes mértékben" támogatják. Ausztria ezzel összefüggésben bejelentette, hogy húsz főre emeli a macedón határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrök számát - közölte a belügyminiszter. Kijelentette: "az unió túlélése" múlik azon, hogy sikerül-e megoldani a menekültkérdést. 

Sebastian Kurz külügyminiszter hangsúlyozta: a konferencia összes résztvevő állama a közös európai megoldás mellett áll ki, azonban ennek hiányában nemzeti intézkedésre kényszerülnek. Ausztria egészen egyszerűen túlterhelt - jelentette ki a tárcavezető.

A megállapodás értelmében a balkáni útvonalon a "védelemre szoruló" menekültek haladhatnak át, arról pedig az egyes országok döntenek, hogy ki számít annak. A hamis papírokkal érkező embereket már a határon visszafordítják és közösen egyeznek meg a menekültek regisztrálásának szablyairól is. A megállapodásban szerepel az is, hogy a menekültjog nem jogosít fel arra, hogy szabadon lehessen megválasztani a célországot. Továbbá, hogy a menekültáradat csökkentésével enyhíteni kell a tranzitországokra eső nyomást is, fokozni kell az együttműködést és a kölcsönös támogatást, valamint közös szabályrendszer alapján kell kitoloncolni a menekülteket. 

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerint a konferencia az utolsó lehetőség arra, hogy közös megoldást találjanak. Kijelentette: Szlovénia nem lehet áldozata az északi országok politikájának, sem a déli országok intézkedéseinek, amelyek szerint ott egyszerűen továbbengedik a menekülteket.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint az egyetlen fenntartható megoldás a közös európai megoldás, azonban ennek hiányában Szerbia mindent olyan lépést támogat, amelyet Németországot, Ausztriát és Svédországot, vagyis a menekültáradat fő terheit viselő országok tesznek.

Athén sérelmezi, hogy nem kapott meghívót

Görögország kedden tiltakozott a Bécsben összehívott nyugat-balkáni konferencia ellen, mert nem kapott rá meghívót. A görög külügyminisztérium szerint „egyoldalú és egyáltalán nem barátságos”, hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti.

Az APA osztrák hírügynökség szerint tavalyi nyugat-balkáni konferencián, amelyet szintén Bécsben rendeztek meg, és amelynek témája a szélsőségesek elleni küzdelem volt, a görög fél részéről részt vett Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja. Azóta a görög politikus az osztrák szigorított menekültügyi intézkedések egyik leghevesebb bírálója - írta az APA.