Külföld

Babis: Az illegális migráció problémáját Európán kívül kell megoldani

Csehország számára elfogadhatatlan a kötelező kvóta

Az illegális migráció problémáját Európán kívül kell megoldani, s a kötelező bevándorlási kvóták Csehország számára továbbra is elfogadhatatlanok - állapította meg Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök.

"Európának az illegális migráció problémáját az európai kontinensen kívül kell megoldani. A (bevándorlási) kvóták helyett az ENSZ Biztonsági Tanácsa szintjén el kellene érni, hogy béke legyen Szíriában vagy Líbiában, és hogy ezeket az országokat újjáépítsék" - jelentette ki Babis abban az interjúban, amely pénteken jelent meg a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapban.

"A kvóták számunkra elfogadhatatlanok. Világos, hogy van néhány szövetségesünk, főleg a V4-ek és néhány további állam, bár azok nem olyan radikálisak, mint mi. A másik oldalon olyan államok is vannak, amelyek tőlünk lényegesen eltérő álláspontot képviselnek. A helyzet folyamatosan alakul, s egészében optimista vagyok" - fejtette ki a cseh ügyvezető kormányfő.

Szerinte a visegrádi csoport szeretné, ha megmaradnának Európa hagyományos értékei. "Szeretnénk megtartani azokat az értékeket, amelyekről olyan sokat beszélnek. Azt, amit elődeink hoztak létre, a mi életmódunkat. Erről van most szó" - szögezte le Andrej Babis, akinek első, kisebbségi kormánya januárban nem kapta meg a parlament bizalmát.     

A Babis által vezetett ANO nevű mozgalom tavaly októberben megnyerte a képviselőházi választásokat. Jelenleg egy ANO-szociáldemokrata koalíciós kormány felállításáról folynak a tárgyalások, amelyet a kommunista párt kívülről támogatna, és így többsége lenne a parlamenti alsóházban.     

A CTK úgy értesült, hogy a kvóták elutasítása bekerült az új kormányprogram tervezetébe is. "A kormány egyik legfőbb célja, hogy az Európai Unióban küzdeni fog a cseh állampolgárok érdekeiért, és elutasítja a menekültkvóták módosítását, mert ez a tervezett megoldás nem hatékony, és megosztja Európát" - idézi a cseh hírügynökség a kormányprogram tervezetét azzal, hogy egyelőre hivatalosan el nem fogadott változatról van szó. A dokumentum szerint Csehország a menekültprobléma európai megoldásaként az EU külső határainak védelmét fogja szorgalmazni.