Külföld

Azonosították a párizsi támadót

Az Iszlám Államot dicsőítő, kézzel írott üzenetet találtak a lövöldöző mellett

Azonosították azt a férfit, aki lövöldözött csütörtök este Párizs belvárosában, és egy rendőrt megölt - jelentette be péntek hajnalban a francia ügyészség. A belügyminisztérium szóvivője délelőtt közölte, hogy egy másik támadót is köröznek, a két sebesült rendőr pedig nincs életveszélyben. Bernard Cazeneuve miniszterelnök a  kormány biztonsági kabinetjének tanácskozása után elmondta, a vasárnapi választások biztonságos lebonyolítása érdekében mozgósították a biztonsági erők minden tagját, beleértve az elitegységeket is.

Szakértő: Új helyzetet teremtett a lövöldözés
Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint teljesen új helyzetet teremtett az elnökválasztás véghajrája előtt Párizsban történt lövöldözés. Soós Eszter Petronella azt mondta, a várakozásokkal ellentétben nem volt kiemelt téma a kampányban a terrorizmus és a biztonság, a korrupción kívül más komoly ügy nem igazán került szóba. 

A lövöldözés Marine Le Pennek, a Nemzeti Front vezetőjének "kedvező", az ő napirendjébe illeszkedik - tette hozzá. Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter kapja majd a legtöbb voksot a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt. Ha ők ketten jutnak be a május eleji második fordulóba, akkor a felmérések szerint Emmanuel Macron lesz a Francia Köztársaság következő elnöke.

A rendőrség az éjszaka folyamán Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, amely a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel.

Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben. Cheurfi már volt büntetve. A Le Parisien című lap szerint azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

Ügyész: Terrorcselekmény volt

Francois Molins francia ügyész terrorcselekménynek minősítette a rendőrök elleni párizsi támadást, amelynek elkövetőjeként a 39 éves Karim C.-t nevezte meg.

Molins szerint a férfi zsebéből hullhatott ki az ISIS-t dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlap, amelyet a helyszínen találtak.

Korábban rendőrségi forrásokra hivatkozva a 39 éves Karim Cheurfi francia állampolgárként azonosították a hírügynökségek az elkövetőt.
Az ügyész elmondta: a több bűncselekmény miatt elítélt, hosszú szabadságvesztést letöltött férfi nem mutatta radikalizálódás jeleit. Jelenleg vizsgálják, hogy a férfi hogyan juthatott fegyvereihez, illetve voltak-e segítői. A 39 éves egy Kalasnyikov gépkarabélyból nyitott tüzet a rendőrökre.

Hosszabb mészárlásra készült
Az ISIS üzenetét tolmácsoló levelet találtak az elkövetőnél, így bebizonyosodott, hogy valóban a terrorcsoport tagjaként követte el a mérnyletet. Korábban többen kétségüket fejezték ki ezzel kapcsolatban, mert gyanúsnak találták, hogy az Iszlám Állam ilyen gyorsasággal vállalta a felelősséget – ezeket a kétségeket csak tovább mélyítette, hogy a dortmundi merényletről bebizonyosodott: nem szélsőségesek robbantottak, hanem egy tőzsdespekuláns. A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy a terrorszervezet utasításainak megfelelően a lelőtt férfi magával hordta az Iszlám Állam üzenetét – erre azért is van szükség a dzsihádisták indoklása szerint, mert a „nyugati világban tomboló erőszak” közepette az emberek esetleg félreértik egy-egy támadás motivációját. A rendőrség a gépkarabély mellett egy sörétes puskát és több kést is talált a merénylő kocsijában, ez arra utalhat, hogy hosszabb mészárlásra készült. (Independent)

A merénylő tudta, hogy lelövik

A rendőrökre támadó Karim Cheurfi  a nyomozáshoz közel álló egyik forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: a férfi "annak tudatában lőtt a rendőrökre, hogy őt magát is lelövik majd".
A nyomozók a támadó három hozzátartozóját őrizetbe vették - közölte pénteken a francia belügyminiszter.

A tárca szóvivője, Pierre-Henry Brandet közölte, hogy a belga titkosszolgálat információi alapján egy másik férfi után is kutatnak, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy köze volt-e a Champs-Élysées-n történtekhez.

A Reuters birtokába jutott dokumentum szerint a belga biztonsági szolgálat a támadás előtt figyelmeztette a francia hatóságokat, hogy a második feltételezett gyanúsított, egy Youssouf El Osri nevű, "nagyon veszélyes ember" egy Thalys nagy sebességű vonaton útban van Franciaországba.
Az ISIS egyébként szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Karim Cheurfi visszaeső, többször is támadt rendőrökre, de nem tudták arról, hogy radikális iszlamista lenne. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint.
Foglalkozása nem volt, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve három rendbeli emberölési kísérlet vádjával. 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen. A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit. Az idei év elején ismét felfigyeltek rá a hatóságok, mivel állítólag rendőrök meggyilkolásával fenyegetett, ugyanakkor ezt nem tudták kellőképpen rábizonyítani.

Az áldozat, Xavier Jugele májusban ünnepelte volna 38. születésnapját, és egyike volt azoknak a rendőröknek, akiket 2015 novemberében a Bataclan koncertterem elleni támadás után bevetettek. 

Tisztázta magát a másik gyanúsított

Az észak-belgiumi Antwerpen rendőrségén jelentkezett és tisztázta magát az a férfi, aki ellen a csütörtökön Párizsban elkövetett merénylettel összefüggésben adtak ki körözést - közölte a helyi ügyészség.

Az ügyészség megállapította, hogy a férfinak nincs köze a merénylethez.
Előzőleg a La Libre Belgique című belga napilap Mathias Fekl francia belügyminiszter bejelentésére hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a meg nem nevezett férfit a csütörtök esti támadással összefüggésben a belga hatóságok azonosították és hívták fel rá a francia rendőrség figyelmét.
Jan Jambon belga belügyminiszter szintén pénteken a VRT belga televízióban azt közölte, hogy a támadásért felelős elkövetőt, akit a merénylet közben lelőttek, francia állampolgárként azonosították a hatóságok.

Cazeneuve: Elitegységek garantálják az emberek biztonságát a választásokon

A francia hatóságok mozgósították a biztonsági erők minden tagját - az elitegységeket is -, hogy garantálni tudják az állampolgárok biztonságát a vasárnapi elnökválasztáson - jelentette be Bernard Cazeneuve miniszterelnök a kormány biztonsági kabinetjének péntek reggeli tanácskozása után.

Minden elitegység riadókészültségben van annak az 50 ezer rendőrnek a támogatására, akit szolgálatba osztottak be a választás napjára. "Nem engedhetjük meg, hogy bármi is megzavarja az ország demokratikus folyamatait. Nem szabad hagynunk magunkat megfélemlíteni, manipulálni, mert az az ellenségnek kedvez" - jelentette ki a miniszterelnök közleményben.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót.

Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak. Bejelentette, hogy péntek reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.