Külföld

Azbej Tristan: A tengerentúlon mintának tekintik a Hungary Helps programot

Segítség az üldözött keresztényeknek

Az amerikai külügy által szervezett július végi, vallásszabadságról szóló miniszteri szintű washingtoni konferenciáról kérdezte a Hetek Azbej Tristant, a Miniszterelnökség keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárát.

Mint Azbej Tristan a hetilapnak elmondta, Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója is méltatta az üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps programot, amelyet mintának tekintenek a tengerentúlon, az ügyben pedig elképzelhető amerikai-magyar együttműködés is. A helyettes államtitkár az interjúban közölte: Jared Kushnernek a konferencián mutatkozott be, és kiderült, hogy a főtanácsadó részleteiben is ismeri a magyar programot, amelyhez gratulált. „Felvetette, hogy az amerikai féllel együttműködésben tevékenykedjünk a térségben” – tette hozzá Azbej Tristan. Mint mondta, a konferencia mellett létrejött kétoldalú találkozók keretében is sokan méltatták az észak-iraki keresztények érdekében tett magyar erőfeszítéseket. Ennek egyik fő projektje az Iszlám Állam által lerombolt Telszkuf település felújítása volt, amelyet hazánk 2,2 millió dollárral támogatott. A helyi lakosok hálájuk jeléül Telszkuf, Magyarország Leánya névre keresztelték városukat – az amerikaiak pedig egyenesen kísérleti programnak tekintik a Hungary Helps munkáját. Azbej Tristan kiemelte: „Számunkra az üldözött keresztények védelme és a vallás-szabadságért folytatott küzdelem kiemelt ügy”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom