Külföld

„Az utóbbi három év migrációs politikája sok félelmet keltett a németekben”

Az emberek úgy érzik, az állam kettős mércével mér, amikor a német állampolgároktól még egy horgászengedély kiadásához is megköveteli a személyazonosság igazolását, a menedékkérőket pedig papírok nélkül beengedi az országba - fogalmazott Rainer Wendt

Tovább erősödhetnek a szélsőségesek Németországban, ha nem hajtják végre Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter menekültügyi reformtervét - mondta Berlinben a magyar közmédiának Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke.

rainer wendt
Ha a kormány nem akarja, hogy tovább erősödjön az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt, akkor "változtatnia kell a menekültpolitikáján" - jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Az utóbbi három év migrációs politikája sok félelmet keltett az emberekben, és "a kontrollvesztés érzése nem is alaptalan, hiszen még mindig jönnek olyan migránsok Németországba, akikről nem tudjuk, kik ők és honnan jönnek" - tette hozzá Rainer Wendt. Hangsúlyozta: az emberek úgy érzik, az állam kettős mércével mér, amikor a német állampolgároktól még egy horgászengedély kiadásához is megköveteli a személyazonosság igazolását, a menedékkérőket pedig papírok nélkül beengedi az országba.

A bevándorlók integrációja szinte sehol nem volt sikeres

A menekültek társadalmi beilleszkedéséről szólva aláhúzta, hogy az integráció ügye elbukott, de nem a migrációs válság 2015-ös elmélyülése óta eltelt három évben, hanem már harminc éve. Már akkor is volt bevándorlás az arab világból, és "az integráció szinte sehol sem volt sikeres, kivéve néhány egyedi esetet, mert mindig van egy-egy ember, aki megveti itt a lábát, gyorsan megtanul németül, elfogadja a törvényeinket és beilleszkedik a társadalomba".

Azonban "sokkal inkább jellemző, hogy maradtak párhuzamos társadalmak, amelyeknek saját törvényei vannak, a bűncselekményeket maguk között intézik el a saját törvényeik szerint, és bizonyos városrészekben még saját közlekedési szabályaik is vannak" - mondta a DPolG elnöke.

Az antiszemitizmus sem új Németországban, "szélsőjobboldaliak által elkövetett támadások mindig is voltak, de most új jelenség a muszlim antiszemitizmus" - tette hozzá, aláhúzva, hogy a zsidóellenességet semmilyen formában nem lehet eltűrni.

Léteznek no-go zónák Németországban

Rainer Wendt a többi között arról is beszélt, hogy léteznek úgynevezett no-go zónák Németországban, de nem az államot képviselő rendőrség számára. A rendőrök mindenhova bejutnak, "bár néhány városrészt csak megerősített erőkkel közelítenek meg a saját biztonságuk érdekében". Az állampolgárok számára viszont valóban vannak no-go zónák, olyan városrészek, ahová például a nők csak bizonyos napszakban vagy csak kísérettel mernek bemenni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom