Külföld

Az ősszel szállhat újra ringbe Hofer

A szociáldemokraták elgáncsolhatják az osztrák elnökválasztás ismétlését

Az elnökválasztás második fordulójának megismétlésével számol az osztrák kormány – írta tegnap az Österreich című lap, koalíciós körökből származó értesülésekre hivatkozva. A lap már azt is tudni véli, hogy szeptember 25-én vagy október 2-án tarthatják meg az új választást. Az értesülést hivatalos közlés ugyanakkor nem erősítette meg.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint harmincegyezer szavazattal előzte meg Hofert. Jelenleg az alkotmánybíróság vizsgálja az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) június elején benyújtott, szavazási visszaélésekre vonatkozó keresetét.

A panasz szerint előfordult, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok számlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat, s olykor mindezt nem arra jogosult személy végezte. Néhány választókörzetben továbbá nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat. Az Österreich megemlíti ugyanakkor, hogy politikai döntés is születhet, ugyanis a szociáldemokrata párthoz kötődik a tizennégy alkotmánybíróból nyolc, ők pedig megállapíthatják, hogy a választási panasz nem bizonyítható.