Külföld

Az oroszok gazdaságát félti Berlin

Az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések további szigorítása azzal a veszéllyel jár, hogy politikailag és gazdaságilag meginog az ország, kaotikus állapotok alakulnak ki, és ez nem érdeke az Európai Uniónak – jelentette ki Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter egy vasárnap megjelent lapinterjúban.

„Soha nem volt cél Oroszország káoszba taszítása. Aki ezt akarja elérni, az egy olyan helyzetet fog előidézni, amely sokkal veszélyesebb lesz mindannyiunkra nézve Európában” – mondta a Bild am Sonntag című lapnak, hangsúlyozva, hogy Oroszország atomhatalom.

A szankciók célja visszaterelni Moszkvát az ukrajnai válság megoldásáról szóló tárgyalásokhoz. Egyesek Európában és az Egyesült Államokban egyszerűen csak térdre akarják kényszeríteni a régi vetélytársat. „De ez nem érdeke sem Németországnak, sem Európának. Meg akarjuk oldani a válságot, nem pedig térdre kényszeríteni Oroszországot” – jelentette ki.

A német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter pénteken egyeztetést folytatott egy csúcskonferenciáról. A berlini külügy közölte: a miniszterek egyetértettek abban, hogy mielőbb össze kell hívni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, Ukrajna, Oroszország és a kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoportot.