Külföld

Az izraeli parlament kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását

A palesztin elnök szerint a törvény elfogadása felért egy hadüzenettel

Az izraeli parlament kedden egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását: a lépés megakadályozhatja, hogy egy béketerv keretében lemondjanak a város bármelyik részéről. Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a törvény elfogadása felért egy hadüzenettel.

A törvénymódosítás megtiltja a kormánynak, hogy a 120 fős törvényhozásban legalább 80 képviselő támogatása nélkül átadják Jeruzsálem bármelyik területét. A törvény jelképes, mert egyszerű többséggel módosítani lehet.

A kneszet igen feszült helyzetben hozta meg döntését, miután Donald Trump amerikai elnök december elején Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el és közölte, hogy az Egyesült Államok oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból. A bejelentés óriási tiltakozást váltott ki a palesztinokból, akik Jeruzsálem keleti részét szeretnék megtenni leendő államuk székhelyének. A nemzetközi közösség meghatározó része nem ismeri el Izrael szuverenitását Kelet-Jeruzsálem felett, amelyet Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban szállt meg.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerint az új törvény felér a palesztin néphez intézett hadüzenettel.

"Ez a szavazás világosan mutatja, hogy az izraeli fél hivatalosan is bejelentette az úgynevezett politikai folyamat végét, és megkezdte a diktatórikus és de facto politika erőltetését" - áll az Abbász hivatala által kiadott közleményben.

Száeb Erekát, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára szerint az izraeliek azért hoznak ilyen döntéseket, mert az Egyesült Államok támogatását élvezik.

"Az amerikai kormányzat a megszállók álláspontját teszi magáévá" - jelentette ki Erekát a rádiónak.

A törvény elfogadására válaszul a Hamász iszlamista palesztin szervezet felszólította a palesztinokat, hogy fokozzák az Izraellel szembeni ellenállást Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A Hamász vezetősége szerint Izrael ilyen lépései miatt Mahmúd Abbásznak "be kell szüntetnie minden kapcsolatot Tel-Avivval a biztonság területén, és befejezettnek kell nyilvánítania az oslói megállapodások hatályát".

Az 1990-es évek elején a palesztinok és Izrael között megkötött egyezmények értelmében Izrael elismerte a PFSZ-t a palesztin nép törvényes képviselőjének, és hozzájárul a Palesztin Hatóság tevékenységéhez a megszállva tartott területeken. A palesztinok elismerték Izraelnek a békés és biztonságos létezéshez való jogát, lemondtak a terrorizmusról, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy békés eszközökkel oldják meg a kétoldalú konfliktust.