Külföld

Az izraeli parlament előtt a Facebook-törvény

A szabályozás azokat a tartalmakat kívánja szűrni, amelyek erőszakra buzdítanák a palesztinokat

Az izraeli miniszterek egy csoportja megfogalmazta és a parlament elé kívánja terjeszteni azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a bíróságot, hogy utasítsa a Facebookot, a YouTube-ot, illetve más közösségi portálokat a palesztin erőszakos cselekményekre buzdítónak minősített tartalmak eltávolítására.  

Az igazságügy-minisztérium szerint a miniszteri törvényalkotó bizottság (amely a kérdésben illetékes tárcavezetőkből áll) vasárnap jóváhagyta a törvényjavaslatot, amelyet a törvényhozásnak is el kell fogadnia.
A törvénytervezet kiváltotta a civil szervezetek és a palesztinok aggodalmát, akik attól tartanak, hogy az új jogszabály korlátozni fogja a szólás- és tájékozódási szabadságot.
Az Izraelben csak Facebook-törvény néven emlegetett jogszabálytervezet lehetővé tenné a kormánynak, hogy felszólítson egy bíróságot olyan tartalmak levételére a világhálóról, amelyeket "erőszakra buzdítónak" ítélnek. A tartalmat olyan esetekben töröltetnék, amikor "valódi kockázatot jelentene egy személyre, a nyilvánossága, illetve az államra nézve" - áll Ajelet Saked igazságügy-miniszter közleményében.
Izrael az idén tárgyalt a kérdésről a Facebook vezetőivel, Saked asszony közlése szerint az amerikai óriáscég az Izrael által kért tartalmak 95 százalékát eltávolította.
A miniszter vasárnap közölte, hogy 2016-ban az Izrael által az internetes cégekhez benyújtott 1755 ilyen kérelem 71 százalékát teljesítették. Fontosnak nevezte azonban, hogy kötelező legyen az együttműködés.
A palesztinok attól tartanak, hogy az új jogszabály a tájékoztatás cenzúrázásához vezet majd, és Izraelt gyanítják két internetes profil szeptemberi letiltása mögött. A Facebook akkor elnézést kért, amiért két, Izraelt bíráló hírportál átmenetileg elérhetetlen volt "hibára" hivatkozva.
Izrael szerint az internetnek kulcsszerepe volt az izraeliek ellen palesztinok által elkövetett erőszakcselekményekben.