Külföld

Az ideiglenes elnök elismerését követelik a spanyol kormánytól

Borrell egy csütörtöki konferencián szintén szabad és demokratikus választások megrendezését sürgette

Spanyolországban élő venezuelaiak gyűltek össze csütörtökön a madridi parlament épülete előtt, azt követelve, hogy a spanyol kormány ismerje el Juan Guaidó ideiglenes elnökségét a dél-amerikai országban. Pedro Sánchez miniszterelnök telefonon beszélt Guaidóval

A spanyol kormány nevében eddig Josep Borrell külügyminiszter szólalt meg a kérdésben, a közös európai álláspont mellett érvelve. Az EU korábban a szabad választásokhoz vezető politikai folyamat megkezdésére szólított, és jelezte, hogy a demokratikusan megválasztott parlamentet támogatja.

Borrell egy csütörtöki konferencián szintén szabad és demokratikus választások megrendezését sürgette, és annak érdekében az EU közbenjárását, "elkerülendő, hogy a dolog rosszabbra forduljon".

A madridi tüntetésen a Venezuelában házi őrizetben tartott ellenzéki vezető, Leopoldo López édesapja arról beszélt, hogy "Spanyolországnak az élre kell állnia ebben a kérdésben". Egyúttal megköszönt minden eddig kapott támogatást.

"Nem vagytok egyedül" - jelentette ki Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) spanyol liberális középpárt elnöke, hangsúlyozva, hogy támogatják és elismerik a venezuelaiak bátorságát, amellyel felléptek a demokrácia érdekében.

Bejelentette: javaslatot nyújtanak be a parlament alsóházához, annak érdekében, hogy a törvényhozás követelje a spanyol kormánytól Juan Guaidó ideiglenes elnökségének elismerését.

Hasonló tartalmú javaslatot nyújtott be a parlamentnek a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt is (PP) csütörtökön. Pablo Casado pártelnök bírálta a szocialista kormányt, amiért "hallgat" a kérdésben, holott véleménye szerint az elsők között kellett volna megszólalnia. Hangsúlyozta: Spanyolországnak az Európai Unión belül a venezuelai "testvérországban" zajló demokratikus átmenet támogatóinak élére kell állnia. Nicolas Maduro a venezuelaiak nyomorúságának és brutális elnyomásának árán bitorolja a hatalmat, és azonnal távoznia kell az ország éléről - jelentette ki.

Pedro Sánchez kormányfő a svájci Davosban rendezett világgazdasági fórumon a nap folyamán Kolumbia, Ecuador és Costa Rica vezetőivel tárgyalt a venezuelai helyzetről, majd kabinetje tájékoztatása szerint telefonon beszélt Guaidóval, az ellenzéki többségű caracasi parlament elnökével, aki szerdán ideiglenes államfővé nyilvánította magát.

Juan Guaidó a Twitter-oldalán erősítette meg a telefonbeszélgetést, amelyben - mint írta - tájékoztatást adott az átmeneti kormány és a szabad választások érdekében indított "harcról", és amelyhez Pedro Sánchez "teljes támogatásáról biztosította".

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom