Külföld

„Az évszázad üzletét kötöttük most meg”

Jó orosz–magyar kapcsolatok nélkül gazdaságunk és iparunk működésképtelen – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök

„Ma megerősítettem a miniszterelnök úrnak, hogy az orosz fél teljes mértékben készen áll a magára vállalt kötelezettségek teljesítésére” – oszlatta el tegnap a paksi bővítés lemondásával kapcsolatos találgatásokat Vlagyimir Putyin. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a jó kétoldalú viszony kulcsfontosságú a magyar gazdaságnak, a Moszkva elleni szankciókat pedig nem szabad meghosszabbítani.

Orban-Putyin
Összehangolt kapcsolat: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor (Fotó: Reuters/Maxim Shipenkov)

„A magyar-orosz kapcsolatok jól fejlődnek, de ez a jelenlegi nemzetközi környezetben szinte kész csoda” – mondta a bevett diplomáciai protokollt „aktualizálva” tegnap a Vlagyimir Putyinnal való tárgyalások után Orbán Viktor. A magyar kormányfőt a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián fogadta az orosz államfő, napra pontosan egy évvel budapesti megbeszélésük után. Putyin és Orbán láthatóan jó hangulatban volt, a több órás tárgyalások először négyszemközt, majd a delegációkkal kibővítve zajlottak – magyar részről Szijjártó Péter külügy-, Lázár János Miniszterelnökséget vezető, valamint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter volt ott.

A megbeszélések alapvetően a budapesti forgatókönyv alapján haladtak, az akkor felvázolt tizennégy „feladat” zömét sikerült végrehajtani. Amit nem, az elsősorban az Orbán Viktor által említett nemzetközi környezetnek, főként a szankcióháborúnak „köszönhető”. Így értelemszerűen csökkent a magyar mezőgazdasági kivitel is. „Jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar gazdaság, a magyar ipar működésképtelen” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, jelezve, hogy a nyáron az Európai Uniónak nem szabad automatikusan meghosszabbítani az Oroszország elleni szankciókat, hiszen ez mindenkire kártékony hatással van.

A két politikus hasonló álláspontot fogalmazott meg a migránskérdés kezelésével kapcsolatban is. „Vissza kell állítani ezekben az országokban az államiságot, a gazdaságot, valamint a szociális szférát, hogy az emberek a saját hazájukban élhessenek, illetve visszatérhessenek oda. Ehhez legelőször fel kell számolni a terrorizmust” – mondta Putyin. Orbán Viktor ehhez kapcsolódóan megjegyezte, az unió biztonsága Moszkva érdeke is, és kikerülhetetlennek nevezte Oroszország szerepét a világpolitikában, így Szíriában is – Magyarország várhatóan egy kórházat épít fel a közel-keleti országban.

A gazdasági kérdéseket érintve Putyin egyértelművé tette, hogy Moszkva összes eddigi vállalását betartja, így a paksi bővítést – amelyet Orbán az évszázad üzletének nevezett – semmi sem veszélyezteti. Megállapodás született a gáztárolók közös üzemeltetéséről és 2019-ig meghosszabbították a gázszállítási szerződést is. Mindkét fél támogatja a másik befektetéseit: a Richter a közeljövőben tervez új fejlesztéseket, a Mol pedig nyugat-szibériai és a Volga-uráli területeken néz újabb olajmezők után. Ezenkívül magyar cégek részt vesznek az orosz stadionépítési programban is – Oroszország rendezi a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. Megállapodás született a kulturális kapcsolatok további élénkítéséről is, így újabb lendületet kap a diákcsere program is.

Az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatokban az újabb politikai állomás Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tavaszi budapesti útja lesz.


Nincs értelme a szankcióháború folytatásának
5 perces interjú: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjarto
– A novo-ogarjovói tárgyalások előtt a hazai liberális sajtóban készpénznek vették, hogy Vlagyimir Putyin takarékossági okokból visszalép a paksi projekttől. Mosolyogva olvastuk ezeket a felvetéseket, hiszen semmi realitásuk sem volt. Tehát akkor minden rendben a paksi bővítéssel?

– Igen, Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy minden általa aláírt szerződést betartott és betart a jövőben is. Így az atomerőmű bővítése előtt nem áll semmi, a projekt menetrendszerűen folytatódik. Értelemszerűen maradnak a számunkra rendkívül kedvező finanszírozási feltételek is.

– Bejelentették a gázellátási szerződés meghosszabbítását is 2019-ig, ki nyert a „bolton”?

– Mindkét fél számára előnyös megállapodás született, a lényeg, hogy a korábban le nem hívott gázmennyiséget négy-négy és fél év alatt hívjuk le, és akkor is fizetünk. Erről egy évvel ezelőtt született politikai döntés, most a pontos gazdasági keretekről egyeztek meg a Gazprom és a Mol illetékesei.

– Orbán Viktor sajtótájékoztatóján határozottan kiállt az Oroszország elleni szankciókkal szemben. Nem tartanak nyugati feddéstől?

– Az unió egészének éppúgy érdeke az Oroszországgal való gazdasági együttműködés, mint nekünk. Nincs értelme a szankciók meghosszabbításának, nyáron ezt a kérdést újra kell tárgyalni. Ezzel a véleménnyel nem vagyunk egyedül az EU-ban, a szankcióháború befejezése az egyetlen ésszerű megoldás. Eddig is ezt mondtuk és ezután is ezt fogjuk, minden külső „tanácstól” függetlenül.

– Ma migrációs csúcs kezdődik, Angela Merkel tegnap a Bundestagban nekiment a „vehemens” V4-eknek.

– A kancellár is elismeri, hogy meg kell erősíteni a külső határokat. Csakhogy ez a görög-török szakaszon szemmel láthatóan nem működik. Lehet álmodozni, de a realitásokkal is szembe kell nézni. Ez pedig szükségessé teszi a bolgár-török és macedón–görög határ megerősítését.


Pártreakciók. Elégedetlen a hazai ellenzék a látogatás hozadékával

Jobbik: Üdvözöljük a hosszú távú gázszerződés megerősítését és azt, hogy a kormányfő kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen. Megnyugtató, hogy Oroszország fenntartja a paksi bővítésre vonatkozó konstrukciót, amely jelenleg az Európai Unió részéről támadás alatt áll. Támogatjuk a beruházást, kritikával mindössze a szerződés titkosítását illetjük. Az atomenergiának nincs alternatívája, az orosz technológiával épült atomerőművet pedig orosz technológiával kell bővíteni.

Magyar Szocialista Párt: Azt vártuk volna, hogy Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélését követően világosan és egyértelműen mondja ki, hogy Magyarország megbízható és elkötelezett tagja a NATO-nak és az EU-nak. Véleményük szerint különös jelentősége van a találkozó időzítésének, és az MSZP reméli, hogy egy nappal a brüsszeli uniós csúcs előtt a magyar kormányfő nem pártutasításokért érkezett Moszkvába.

Lehet Más a Politika: A paksi atomerőmű-beruházás szerződésének felmondása lett volna Magyarország érdeke Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi találkozóján. A kormányfő kegyelemajándékkal tér vissza, de ez az emberek energiabiztonságát nem növeli.

Együtt – a Korszakváltók Pártja: Orbán Viktor moszkvai látogatására nem volt semmi szükség, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót.

Demokratikus Koalíció: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója az egykori kommunista vezetők találkozásait idézte, a magyar kormányfő pedig egyértelművé tette, nem érdekelt az Európai Unió jövőjében.

Magyar Liberális Párt: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélésének egyetlen pozitív hozadéka, hogy nem állapodtak meg katonai helikopterek vásárlásáról.


„Állandó spekuláció”

Orbán Viktor oroszországi látogatása az elmúlt években kialakult rendnek megfelelő munkatalálkozó, ahol szóba kerültek mindazon témák, amelyekben előrelépéseket sikerült elérni – mondta lapunknak Kovács Zoltán kormányszóvivő. Megerősítette, hogy hazánk érdekelt abban, hogy az EU–orosz kapcsolatok a lehető leggyorsabban normalizálódjanak, ugyanis a globális versenyben Oroszország partnere Európának. Kovács Zoltán lapunk kérdésére reagált a találkozó „tartalmát érintő folyamatos spekulációra”. Mint mondta, Orbán Viktor tizennégy okot is felsorolt a tanácskozásra, Vlagyimir Putyinnal olyan témaköröket érintettek, amelyek fontosak a magyar gazdaságnak, rengeteg magyar ember munkahelye múlik az orosz–magyar gazdasági kapcsolatokon.
(ŐM)


Javult a megítélés

Egy évvel ezelőtt a teljes felnőtt népesség 38 százaléka támogatta a magyar–orosz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, idén januárban 49 százalék volt ez az arány – írta a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésében, megjegyezve, a mutató megközelítette az ukrán válság előtt, 2014 januárjában mért 55 százalékot. A kapcsolatokat 12 százalék lazítaná most, míg tavaly januárban 20 százalék nyilatkozott így. A Nézőpont Intézet szerint alapvetően pozitív a magyarok véleménye az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatokról, de nem független a világpolitikai eseményektől. A támogatottság átmeneti csökkenése azt intézet szerint annak tulajdonítható, hogy Oroszország korábban negatívabb fényben jelent meg a magyar sajtóban a felerősödő ukrán válság kapcsán.


Hintapolitika

A német ARD országos közszolgálati televízió Tagesschau.de című hírportálja Putyin, Orbán és az energia címmel írt a magyar kormányfő moszkvai útjáról. A cikk szerint Magyarország veszélyben érzi energiapolitikai szövetségét Oroszországgal. Felidézve az elmúlt két év orosz–magyar legfelsőbb szintű találkozóit, megjegyezték, hogy tavaly ilyenkor Orbán „vörös szőnyegen fogadta az orosz elnököt Budapesten, pedig a kelet-ukrajnai helyzet miatt semmilyen más uniós vagy NATO-országban nem látták szívesen”. Karla Engelhardt, a portál bécsi tudósítója azt írta, hogy „ Orbán Viktor mindenekelőtt a Brüsszel és Moszkva közötti hintapolitika mesterének bizonyult, hiszen udvarol ugyan Vlagyimir Putyinnak, de nem gorombáskodik túlságosan a Nyugattal”.
(ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom