Külföld

Az amerikai és a kínai elnök egyetértett az Észak-Korea elleni szankciók fenntartásában

telefonon egyeztetett a két vezető

Az amerikai és a kínai elnök egyetértett az Észak-Korea elleni büntető intézkedések fenntartásában. Donald Trump kedden telefonon egyeztetett Hszi Csin-pinggel.

A Fehér Ház közleménye szerint a két politikus közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket vitatott meg, köztük a Koreai-félszigeten történt legutóbbi fejleményeket és Hszi Csin-ping találkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. 

Az amerikai elnöki hivatal kommünikéje leszögezi, hogy Trump és Hszi egyetértett az Észak-Korea elleni büntető intézkedések fenntartásában mindaddig, amíg Phenjan véglegesen fel nem számolja nukleáris és rakétaprogramját. 

Donald Trump a telefonbeszélgetés során megerősítette: változatlanul elkötelezett abban, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi és beruházási kapcsolatok kiegyensúlyozottak legyenek és az amerikai üzleti élet és dolgozók javára szolgáljanak.     

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Kim Dzsong Un hétfőn és kedden - egy hónapon belül immár másodszor - látogatást tett Kínában. 

"Az elnök elvtárssal (Kim Dzsong Unnal) történt első találkozóm óta Kína és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kapcsolatai pozitívan alakultak, mint ahogyan a helyzet is a Korea-félszigeten. Boldog vagyok" - idézte az Új Kína hírügynökség Hszi Csin-ping szavait, amelyek a találkozó helyszínéül szolgáló északkelet-kínai Dalian kikötővárosban hangzottak el kedden. 

A KCNA észak-koreai hírügynökség pedig arról adott hírt, hogy a két vezető melegen üdvözölte egymást.