Külföld

Az al-Kaida vezetője háborúra szólít az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt

Zavahri a palesztinok árulójának nevezi a Palesztin Hatóságot

Az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólított fel vasárnap Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt.

A Hezbollah elítélte az amerikai nagykövetség áthelyezését

A Hezbollah elítélte hétfőn, hogy az amerikai kormány hétfőn áthelyezi Jeruzsálembe az izraeli nagykövetségét, az Irán által támogatott libanoni síita szervezet szerint ez "hitvány" egyoldalú lépés.
Naim Kasszem, a szervezet második számú vezetője a Hezbollah tévéjében közvetített beszédében a Golán-fennsíki izraeli hadállások elleni múlt heti támadásokról is beszélt. Azt állította, hogy ezek bizonyították az Izrael és ellenségei közötti "elrettentési egyensúlyt". Az izraeli hadállások ellen a szíriai iráni erők által indított támadást Izrael megtorolta, és rakétacsapásokat intézett több iráni létesítmény ellen Szíriában. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet legfrissebb összesítése szerint ezekben az izraeli rakétatámadásokban 42 ember - köztük legalább 19 iráni állampolgár - vesztette életét.
A kairói székhelyű pánarab szervezet, az Arab Liga nagykövetei rendkívüli ülést tartanak szerdán az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő "illegális" áthelyezése miatt - jelentette a MENA hírügynökség.

A világhálóra Tel-Aviv szintén muzulmán föld címmel feltett videójában Zavahri azt hangoztatja, hogy Washington lépése annak a bizonyítéka, hogy a tárgyalások és a "megbékélés" nem szolgálják a palesztinok érdekeit.

 

Az al-Kaida vezetését a szervezet alapítójának, Oszama bin Ladennek a 2011-es halála után átvevő Zavahri a felvételen a palesztinok árulójának nevezi a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóságot, és híveit arra sürgeti, hogy fogjanak fegyvert.

Donald Trump amerikai elnök "világosan és egyértelműen beszélt, leleplezve a modern keresztesháború igazi arcát (...) A vele való együttműködés nem működik, csakis a dzsihád útján történő ellenállás" - mondta állítólag Zavahri a terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group szerint.

Izraeliek tízezrei tartottak felvonulást Jeruzsálemben a nemzeti büszkeség jegyében vasárnap, egy nappal az amerikai nagykövetség hétfőre tervezett Jeruzsálembe költöztetése előtt, amelyet Izrael megalapításának 70. évfordulójára időzítettek.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának, és ezért az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését Izrael javára meghozott egyoldalú döntésnek tekintik, amely szerintük aláásta Amerika közvetítői szerepét a béketárgyalásokon.

Az Izraelbe delegált 86 nagykövet közül a Háárec című izraeli újság honlapja szerint mintegy harminc vett részt vasárnap este a nagykövetség átköltöztetése alkalmából tartott diplomáciai fogadáson, amelyet az európai országok nagy többsége egyet nem értése jeléül bojkottált. Az európai uniós tagállamok közül négy nagykövet, Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete azonban részt vett a fogadáson, amelyet az izraeli külügyminisztériumban adott Benjámin Netanjahu miniszterelnök és felesége.