Külföld

Az OPCW felhatalmazást kapott a vegyifegyver-támadások felelőseinek megnevezésére

A brit javaslatot az Egyesült Államok mellett az Európai Unió is támogatta

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) felhatalmazását szerdán kiterjesztették a vegyifegyver-támadások felelőseinek megnevezésére - közölte két diplomáciai forrás.

Az OPCW tagállamai a Nagy-Britannia által előterjesztett javaslatot a szerdára összehívott rendkívüli ülésen 82 szavazattal 24 ellenében fogadták el. A szervezet mandátumának erősítéséhez a tagországok kétharmadának támogatására volt szükség.

Az OPCW több mint száz tagállama kedden kezdett tárgyalásokat az utóbbi időben vegyi fegyverrel elkövetett támadásokról, amelyek a szíriai polgárháborúban rendszeressé váltak, de volt rájuk példa Irakban, Malajziában és Nagy-Britanniában is, ahol egy volt orosz titkos ügynököt - Szergej Szkripalt és a lányát - mérgeztek meg katonai célra kifejlesztett anyaggal.

A szervezet mandátumának megerősítésére vonatkozó brit javaslatot az Egyesült Államok mellett az Európai Unió is támogatta, míg Oroszország, Irán, Szíria és szövetségesei ellenezték. Moszkva azzal érvelt, hogy az OPCW semlegessége kerülhet veszélybe.

"Összességében szemlélve, a szervezet szétesése figyelhető meg a szavazói csoportok, de a szervezet jövőjét tekintve is. Ugyanis arról van szó, hogy Oroszország és sokan mások is, akik a brit javaslat ellen léptek fel, komoly szerepet játszottak a szervezetben kezdve a finanszírozástól szakértői támogatásig" - jelentette ki az orosz delegációt vezető Georgij Kalamanov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

Eddig az OPCW csak azt ellenőrizhette, hogy történt-e vegyifegyver-támadás, s amennyiben igen, arra hol került sor. Ugyanakkor 2017 novemberéig az OPCW-nek egy ENSZ-szel közös bizottsága volt illetékes abban, hogy a tiltott eszközökkel elkövetett támadások felelőseit pellengérre állítsa. Ennek a testületnek a mandátumát azonban - Oroszország vétóját követően az ENSZ Biztonsági Tanácsában - nem hosszabbították meg.

Az OPCW szakértői több, vegyi fegyverrel elkövetett támadást is kivizsgáltak már a szíriai konfliktusban. Négy alkalommal egyértelműen a kormánycsapatokat határozták meg ezek elkövetőiként.